Az érintetlen magyar mocsárvidék Európában is különleges

A Kiskunság legnagyobb édesvízi mocsara.

A Kolon-tó számos védett állatnak és növénynek ad otthont. A számos érdekességet tartogató terület egy tanösvény bejárásával fedezhető fel.

A Kecskeméttől mintegy 27 kilométerre lévő, Izsák nyugati oldalán fekvő Kolon-tó a Kiskunsági Nemzeti Park védett részét képezi. A homokbuckás puszta találkozik itt az izgalmas, vadregényes lápvilággal. A tó medre a Homokhátságba benyomuló holocén Duna-ágból alakult ki. Első írásos említése a Tihanyi apátság 1055-ös alapítólevelében található, az apátsági birtokokhoz tartozó lólegelőként írták le, ekkor még Culun néven.

A ma az elöregedés és elmocsarasodás előrehaladott állapotát mutató tavat a múltban megpróbálták lecsapolni, hogy termővé tegyék a területet, a 20. század közepén néhány évig még tőzegbányászat is zajlott a helyszínen. A láprétekkel, mocsárrétekkel és láperdőkkel határolt tóra nem jellemző a nyílt vízfelület, a nádas, mocsaras részek hangsúlyosak. Az átlagosan 60-80 centiméter mélységű víz felszínén békalencse és tündérrózsa úszik, a nádasok növényritkasága a védett lápi csalán. A déli részen lévő láprétek szintén védett kincsei az orchideák, valamint a szibériai nőszirom és a korcs nőszirom.

Rengeteg balatoni kilátó újul meg. Ezel lettek a legkiválóbb magyar borok idén.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: wikipedia, kolon-to.com)