Az 5 leghíresebb magyar nemzeti étel

Kíváncsi vagy, hogy egy külföldi oldal hogy rangsorolta a magyar nemzeti ételeket? Mit tippelsz, melyek a leghíresebbek, és te mivel egészítenéd ki a listát?

Gulyás

A gulyás az egyik leghíresebb az összes magyar fogás közül, ennek ellenére a mai napig nem ismeri mindenki e hazai különlegesség eredetét. Nevét a szarvasmarhákat őrző gulyásokról kapta. A leghitelesebb verziónak a bográcsban készített gulyást tartják. Magyarország minden területének saját gulyásfajtája van, de állagát tekintve általánosságban a leves és a főzelék között helyezkedik el, és marhahúst (esetenként borjú- vagy sertéshúst), répát, krumplit, fűszereket és paprikát tartalmaz. A gulyás története egészen a kilencedik századig nyúlik vissza, de csak az 1800-as években vált a magyarság egyik szimbólumává.

 

Halászlé

A halászlé a gulyáshoz hasonlóan egy igazi magyar étel, és ugyanúgy bográcsban érdemes elkészíteni a valódi ízek érdekében. A levest többféle halat tartalmazhat (ponty, harcsa, sügér vagy csuka) és ízlés szerint egy jó adag piros paprikát, ami jellegzetes piros színét kölcsönzi neki. Számos változata létezik országszerte.

Töltött káposzta

A töltött káposzta egész Kelet-Közép-Európában elterjedt, a magyar verzió általában savanyított főtt káposztából készül, amelyet darált disznóhússal kevert rizzsel töltenek meg, és tejföllel, borssal és az elengedhetetlen paprikával ízesítik. Ezt az otthon is elkészíthető ételt sok étterem étlapján is megtaláljuk.

Dobos torta

A dobos torta története 1885-ben kezdődik, amikor Dobos C. József magyar cukrász bemutatta egyedi alkotását a Budapesti Általános Kiállításon. A piskóta alapú, csokoládés vajkrémmel rétegelt és karamellával befont torta összetéveszthetetlen bármely más desszerttel. A torta első bemutatásakor annak elkészítési technikája, alakja és íze is különlegesnek számított, és ebből a varázsából a mai napig egy cseppet sem veszített. A torta jelentős részét alkotó vajkrém teljesen ismeretlen volt abban az időben, és ez volt az első alkalom, hogy valaki ezzel készített ételt. A cukrászmester élete végéig titokban tartotta a receptet, amelyet később az ő kérésére nyilvánossá tettek.

Túrós csusza

Ez a hagyományos magyar étel csuszából, túróból és szalonnából készül, és amennyire egyszerűen elkészíthető, annyira laktató is egyben. Édesebb változata (bár a sok helyen nem tesznek különbséget a kettő között) a túrós tészta, amin a sós pirított szalonnát cukorral helyettesítik, és egy bőséges tejföladagot is tartalmaz.

+1 Vétek lenne kihagyni a listáról:

Paprikás csirke

A nokedlivel és uborkasalátával vasárnapi ebédnek is fenséges étel. Egyes változatai némileg eltérnek egymástól, de a lényeg mindig az omlós hús és a sűrű tejfölös szaft. Első nyomtatott receptje 1830-ban jelent meg Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvének negyedik kiadásában.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: pixabay és Instagram)