Átköltöztették a legendás Kheopsz fáraó 4600 éves napbárkáját

Új helyére, az épülő Egyiptomi Nagymúzeumba költöztették a hétvégén Kheopsz fáraó napbárkáját, az Egyiptomban valaha talált legrégibb és legnagyobb, fából készült hajót.

A cédrusfából épült 4600 éves, 42 méteres és 20 tonnás napbárkát nagy gondossággal, 48 óra alatt szállították el egy hatalmas fémketrecben, külön e célra importált távirányítású speciális járművel régi helyéről, a Gízai-fennsíkon külön neki emelt múzeumból.

Az idegenforgalmi és a régészeti múzeum közleménye szerint az átszállítása célja az volt, hogy megvédjék és a jövő nemzedékek számára is megőrizzék az emberiség történetének legnagyobb és legrégibb műtárgyát.

A gízai nagypiramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett napbárka évtizedek óta a piramis melletti Napbárka Múzeumban volt látható. A nem sokkal odébb 17 éve épülő gigantikus új régészeti múzeumot, amelynek egyik ékessége lesz a hajó, várhatóan még az idén átadják.

A hajót az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója, a Kr.e. 27-26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) számára építették, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében mészkőtömbökkel fedett sírokba.

A Kr.e. 27-26. században uralkodó Kheopsz a IV. dinasztia 2. uralkodója volt. Uralma a hatalom csúcspontját jelentette az Óbirodalom korában, gízai piramisa (sírja) a legnagyobb piramis, amelynek magassága eléri a 146,5 métert.

A nagypiramis közelében folytatott ásatásokon eddig összesen hét naphajót tártak fel a régészek.

 

Te láttad ezt a kis ékszerdobozt, ami egyedülálló Európában? Létezik a világon egy strand, ahol csillag alakú a homok. Tudod, hol van? Mi már igen!

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó és forrás: MTI és Egyiptomi Régészeti Minisztérium)