Arouca, 2021. április 28. A portugáliai Auroca térségében megépített, 516 méter hosszú, 175 méter magas és 1,20 méter széles függõhíd látképe 2021. április 16-án. Az 516 Arouca nevet viselõ gyalogoshíd Portugália, és egyben a világ leghosszabb függõhídja, amelyet a tervek szerint május 3-án nyitnak meg a nagyközönség elõtt. MTI/EPA-LUSA/Estela Silva

Átadták a világ leghosszabb függőhídját

A fotók alapján tériszonyosoknak egylátalán nem ajánlott a híd.

A világ leghosszabb gyalogos függőhídját adták át Portugáliában, az első kalandvágyó vendég csütörtökön tehette próbára bátorságát a szerkezeten. Az Arouca város közelében lévő, 516 méter hosszú és ezért az Arouca 516 névre keresztelt híd az Aguieiras vízesést és a Paiva-szurdokot köti össze.

A függőhíd az extrémsportolási lehetőségeiről ismert Arouca Geopark legújabb látványossága. Egyelőre csak a helyiek látogathatják, de hétfőtől bárki foglalhat már jegyet a hídra.

A tibeti stílusú függőhidat két V-alakú toronyból induló vaskábelek tartják. A Paiva folyó 176 méterrel a híd 90 centiméter széles, nyitott fémrácsa alatt folyik. A korlátot merev hálószerkezet alkotja, a padlózat 127 darab négyméteres modulból áll.

A hidat az Itecons portugál stúdió tervezte, megépítése 2,3 millió euróba (900 millió forintba) került és három évig tartott, 2020 júliusában készült el.

Az Arouca 516 a világ leghosszabb gyalogos függőhídja címet a 2017-ben átadott svájci Charles Kuonen függőhídtól hódította el, amely 494 méter hosszú. Arról a hídról a Matterhorn, a Weisshorn és a Berni-Alpok látható.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)