Fotó: Pixabay

Pénteken óriási aszteroida közelíti meg a Földet

Nehezen felfogható nagyságú, 1,8 kilométer átmérőjű aszteroida halad el pénteken bolygónk mellett. Gondoljunk csak bele, Magyarország legmagasabb hegycsúcsa mindössze 1014 méter, a Föld mellett elhaladó kisbolygó átmérője pedig 1800 méter.

A NASA mintegy 29 ezer olyan égitestet tart megyfigyelés alatt, amelyek a Földet is megközelítik. Ezek 99 százaléka kisebb méretű, mint a pénteken a Föld mellett elszáguldó (7335) 1989 JA jelű égitest. A 76 ezer km/órás sebességgel közeledő égitest az egyik legnagyobb ismert aszteroida, amelyik az idén megközelíti a Földet – mondta el az MTI érdeklődésére Boldog Ádám csillagász.

Az égitest méreténél fogva komoly katasztrófát is okozhatna, de szerencsére ettől nem kell tartani, mivel 4 millió kilométerre közelíti csak meg bolygónkat – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a pénteken érkező, 1989-ben felfedezett aszteroidánál jóval veszélyesebb égitestek is léteznek, amelyeket a NASA folyamatosan megfigyel.

Boldog Ádám elmondta, hogy a potenciálisan veszélyes objektumokat tartalmazó lista élén a Bennu kisbolygó áll, ami ugyan csak körülbelül 500 méter átmérőjű, de pályája miatt nagyobb az esélye a becsapódásra. A kisbolygó várhatóan a 2100-as évek végén közelíti meg a Földet, ugyanakkor még így is elenyésző, mindössze fél tized százalék az esélye annak, hogy becsapódjon – tette hozzá.

Könnyen tekinthetjük az ehhez hasonló égi jelenségekről szóló híreket vaklármának, de valójában a világ egyik leglenyűgözőbb munkáját végzik a csillagászok a kisbolygók megfigyelésével. Jelenleg összesen 2223 potenciálisan veszélyes aszteroidát tartanak számon, ami a becslések szerint az összes földközeli kisbolygónak csak mintegy 8 százaléka.

Boldog Ádám elmondta, hogy ma még nem ismernek olyan konkrét kis égitestet, amelyik bizonyosan ütközne bolygónkkal, ugyanakkor számos olyan, a Földet megközelítő űrobjektum is lehet, amelyet például kisebb mérete miatt még nem fedeztek fel a csillagászok. Felidézte, hogy ilyen volt az a Sárneczky Krisztián csillagász által március elején felfedezett 2-3 méter átmérőjű aszteroida, amelyik megtalálása után két órával belépett bolygónk légkörébe és ott megsemmisült.

Ez volt az ötödik olyan ismert kis aszteroida, amelyiknek a Földdel történt ütközését (légkörbe való belépését) órákkal az esemény bekövetkezte előtt sikerült előre jelezni.

Egy valódi monstrum repül tehát az irányunkban, de azért érdemes még bevásárolni a hétvégére.

Forrásunk volt: MTI