Amszterdamnak elege van a bulizó turistákból

Bekeményített Hollandia.

Amszterdam jól ismert toleranciája a tudatmódosítókkal és a vörös lámpás negyedekkel szemben már régóta vonzza a turistákat. Amikor azonban a Covid-19 járvány okozta határzárak és zárlatok kiürítették a holland fővárost a látogatókból, sok helybéli a zajosabb, részegebbek hiányát friss levegőként élte meg. A lakosok ekkor visszaszerezték a város azon részeit, amelyeket évekig elkerültek. Most már nem biztos, hogy vissza akarják adni ezeket a helyeket – írja a CNN riportja nyomán a hvg.hu.

“Amszterdamnak szüksége van a turistákra, nélkülük csodálatos múzeumaink és éttermeink nem maradnának fenn” – mondja Nicola Theobald, aki 30 éve él a város központjában.“De a járvány idején bónusz volt, amikor nem tudtak jönni. Nem tolongtak többé nagy csoportok a csatornaterületen, legrosszabb esetben az italtól és a drogoktól hányva. Visszakaptuk a városunkat, és így szerettük”.

A városi tanács 100 000 eurót (119 000 dollárt) költött egy online kampányra, amely a város kulturális örökségének meglátogatására ösztönzi az embereket, ugyanakkor figyelmezteti a tiszteletlen “kellemetlenkedő turistákat”, hogy nem látják őket szívesen.

“Nem akarunk visszatérni ahhoz, amit a járvány előtt láttunk, amikor a vöröslámpás negyedben és a város szórakozóhelyein hatalmas tömegek okoztak kellemetlenséget a lakosoknak” – olvasható a városi tanács közleményében.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotó: Getty Images)