Amiért kedvező döntés lehet a négyévszakos gumik használata

Miért nem kell már tartani a négyévszakos autógumik használatától? Miért nem érdemes már foglalkozni a sztereotípiákkal és negatív hangokkal, és célszerűbb inkább kihasználni a négyévszakos gumiabroncsok előnyeit?

Ezekre a kérdésekre fogjuk megadni a válaszokat a bejegyzés keretei között. Részletesen bele is megyünk egyúttal abba, hogy milyen technikai jellemzők adják a négyévszakos gumik előnyös tulajdonságait.

Oszlassunk el néhány káros sztereotípiát a négyévszakos gumikról!

Bizonyos körökben még a mai napig tartózkodnak a négyévszakos autógumik használatának az ötletétől, téves okokra hivatkozva. Figyelmen kívül hagyva annak a tényét, milyen elképesztő fejlődésen ment keresztül a technológia az elmúlt években.

Ott van példaként az Olcsobbgumi.hu kisteher gumi kínálatában több gyártó négyévszakos változata. Kapásból megcáfolva azt a tévhitet, miszerint ezek a típusok valójában egyik évszakban sem ideálisak.

Pont, hogy a sokoldalúságuk miatt jelenthetnek kiemelt előnyt. Rögvest rá is térünk arra, hogy a korszerű modellek milyen fizikai sajátosságok mentén tudnak hasznosulni menet közben.

Az alapvető fizikai jellemzőkről

A nyári gumikkal szembeni egyik lényeges eltérés, hogy ezek sokkal puhább keverékből készülnek, mint a nyáriak. Ennek az a teljesen racionális oka, hogy hidegebb időjárási viszonyok között is kellőképpen tapadjanak. 

Mivel puhább anyagból készülnek, emiatt persze nem árt számolni azzal, hogy a gumik kopófelülete hamarabb elhasználódik. Ezzel együtt a mintázat szempontjából is megfigyelhető az eltérés akár a téli, akár a nyári gumikhoz képest.

A négyévszakos modellek felületén a bordákat, blokkokat hosszanti és keresztirányban barázdák választják el. Azért, hogy a nyári esős időben ezek vezessék el a kerékről az alá bekerülő vizet, illetve megakadályozzák azt, hogy a vizes úton az autó nemkívánatos módon megcsússzon.

Emellett a gumik futófelületét borító blokkok felületén kicsi lamellák találhatók azért, hogy egyrészt segítsék a jobb fékhatás elérését, emellett pedig a sarat, havat, latyakot is hatékonyan elvezessék.

Mikor, miért érheti meg a használata?

Négyévszakos gumikkal nem kell téliről nyárira, majd nyáriról télire cserélgetni a szettet. Ez rendkívüli módon komfortosabbá teszi a használatát, illetve nem kevés időt, energiát segít megspórolni.

Leginkább olyankor érheti meg tehát négyévszakos gumikat használni, ha nem feltétlenül vezetünk télen extrém hideg és csapadékos időben, illetve nyáron a nagy forróságban sem indulunk útnak minden egyes nap. Így a négyévszakos gumik gyakorlatilag egész évben kiszolgálhatják az igényeket.

(Szponzorált tartalom)