Caffè corretto, café-calva, kaffekask: Így tesznek alkoholt a kávéba a világ körül

Ismered azt az érzést, amikor az ember ugyanannyira kívánja meg a kávét, mint valami erősebb töményet? Ha igen, nem vagy egyedül, ugyanis számos országban külön neve és hagyománya van az alkohollal felspriccelt kávénak. Ezek közül válogattunk.

Ha kávé és alkohol kapcsolatára gondolunk, az első, ami biztosan beugrik, az az ír kávé lesz. Az ír kávét már a 19. században is fogyasztották és ugyebár ír whiskey-vel készülő kávéról beszélünk, ahol a habon keresztül fogyasztjuk el magát az alkoholt a kávéval együtt.

Viszont míg az ír kávét körülbelül minden kávézóban megrendelhetjük, van pár alkoholos kávé Európában, amit kifejezetten csak helyben, az adott országban kérhetünk ki.

Caffè corretto

Espresso correttónak is hívják az olaszok alkoholos italát, ami szó szerint egy kikorrigált kávét jelent, a korrekciót pedig valamilyen likőr adja. Az olaszok leggyakrabban grappával isszák, de előfordul sambucás és brandys verzió is. Általában a kikérésnél érdemes specifikálni, mivel szeretnénk korrigálni a kávénkat: “un caffè corretto alla grappa”, “… alla sambuca”, “… al cognac” vagy “corretto di Spadino” lehetnek a rendelési verziók. A pincér a kívánt italból csepegtet párat az eszpresszónkba vagy a törzsvendégeknek igény szerint odaadja az üveget, hogy ők töltsék bele a kívánt alkoholmennyiséget.

Carajillo

A spanyolok és számos latin-amerikai ország hasonló italát carajillónak hívják, ami egy forró kávé kemény szesszel felélénkítve. A carajillót ahány ország, annyiféleképp készítik: Kolumbiától Spanyolországon át Kubáig változik, milyen alkohollal bolondítják, de a leggyakoribb a rum, a brandy és a mezcal.

Cafe Com Cheirinho

A portugálok szintén készítik az alkoholos eszpresszót, amit szó szerint “illatos kávénak” hívnak.

Pousse-café

A franciák pousse-cafénak vagy café-calvának hívják az alkoholos kávéjukat, és ahogy a név is utal rá, calvadosszal készül.

Kaffekask, Karsk, Kaffekög

Skandináv barátaink Svédországban, Norvégiában és Dániában a fenti három néven készítik a szesszel megspékelt kávét, melybe házi alkoholos ital és cukor kerül.

Lassan ki kéne találni egy magyar verziót is, nem?

(Forrás: Wikipédia, fotók: Unsplash)