Alien az apátságon, vérnyúl a kapun, bikafej a firenzei dómon

Skóciában Paisley városában a helyi apátság homlokzatán van egy nagyon oda nem illő vízköpő. A szobrocska A nyolcadik utas: A halál című 1979-es film xenomorph idegenjét formázza. Igen ám, de hogy kerül a 12. századi apátságra?

Szorosan kapcsolódik a gótikához a figurális vízköpők megjelenése. A díszes, egyre kidolgozottabb vízelvezetők valóságos szimbólumává váltak az építészeti stílusnak, korszaknak. Gondoljunk csak a párizsi Notre Dame-ra és híres vízköpőire, melyek a Disney rajzfilmben életre is keltek, külön karakterekkel.

A skót Alien

Néhány éve óriásit szólt az intereten a skóciai Paisley városában található apátság homlokzatáról figyelő xenomorph szörnylény, ami egyértelműen az Alien filmek félelmetes földönkívülijét formázza. Természetesen nem kell azonnal konspirálni, az Alien vízköpő egy “kis” építészeti hekk, ugyanis a ’90-es években újították fel a templomot, melyről egy komplett vízköpő hiányzott. A vicces kedvű kreatív mesterember pedig úgy gondolta, egy kis modernizáció jól jöhet a 12. századi apátságnak. Jól gondolta, mindenki imádja a rémisztő díszt.

A washingtoni Darth Vader

Washington katedrálisa is egészen extrém díszítőelemet kapott valamikor a ’80-as években. Az intézmény egy rajzos-faragóversenyt hirdetett, amiből végül országosan kiterjedt megmérettetés lett. A harmadik helyet Christopher Rader kapta, aki Darth Vader fejét tervezte meg, jutalmául pedig a Star Wars főgonosza felkerülhetett a katedrálisra. Igaz, kicsit magasan van az észak-nyugati tornyon, de távcsővel és zoomolva tisztán látszik a modernkori gonosztevő. További nyertesek lettek még egy mosómedve, egy fogszabályzós kislány, és egy feltűnően nagyfogú férfi, amik szintén helyet kaptak a katedrálison.

Az angol vérnyúl

Newcastle városában a Dean Streeten (amit többször az Egyesült Királyság legszebb utcájának választották) találjuk a Cathedral Buildings épületegyüttest. Az egyik kapu fölött pedig fekete, vámpírfogas, nagyfülű nyúl figyeli az utca népét. Szó mi szó, elég rémisztő a vámpírnyuszi, ami szintén egy modern felújítás következtében kapta mostani fizimiskáját. A nyúl eredetileg fehér volt és kisebb fülekkel bírt, ám a fülek megrongálódtak és az új érzékszervek sokkal nagyobbra, már-már denevérszerűre sikerültek. Többször átfestették már a tapsifülest, jelenleg éppen feketében pompázik és a városlakók egyszerűen imádják. Még egy fényfesztiválos performanszba is bevették a vérnyulat.

Firenze bikája

Nemrégiben éppen Firenze csodálatos kopogtatóiról és kulcsőrzőiről meséltünk, most viszont a Santa Maria Del Fiore dóm egyik szokatlan díszéről találtunk néhány érdekességet. A gyönyörű épület többi díszéhez képest eléggé kilóg a sorból egy felbőszült bika feje. Két sztorit mesélnek a fej készítésének hátteréről. Az egyik szerint így szerettek volna tisztelegni a használlatok előtt, akik segédkeztek az építkezésben. A másik történet szerint az egyik kőműves belehabarodott egy, a téren lévő üzletet vagyonos kereskedőjének feleségébe, a viszonyra pedig hamar fény derült. A felszarvazott férj nyilvános tárgyalásokat kért, hogy lejárassa feleségét és a munkásembert, akinek a válasza ez a dühös bikafej volt. A legendák szerint éppen a bolt irányába nézett vérben forgó szemeivel, ezzel is minden nap emlékeztetve a kereskedőt, hogy valójában kit is szeretett a felesége. A bika a 2021-es felújítások és épületmosás miatt éppen nem látszik sajnos.

Forrásaink voltak: atlasobscura.com, florenceilove.com, cathedral.org, icysedgwick.com