Aki délre venné az irányt: Horvátországban új határátlépési feltételek léptek érvénybe

Minden ország járványügyi besorolásától függetlenül védettségi igazolvány kell a beutazáshoz déli szomszédunkba.

Július 1-jétől új határátlépési feltételek léptek érvénybe Horvátországban. Függetlenül attól, milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik.

Azok, akik rendelkeznek digitális uniós Covid-igazolással, korlátozások nélkül léphetik át a határt.

A Pfizer–BioNTech, a Moderna és a Szputnyik V vakcina esetében az oltás első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot. Az AstraZeneca oltóanyagának első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba. Két oltásnál a második dózis felvételétől 14 napnak kell eltelnie.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

Olvass szuper gasztró tartalmat is

Egyiptomban 5000 éves sörfőzdére bukkantak. Összegyűjtöttük a világ legdrágább ételeit, de mutatjuk a legbizarrabbakat is. És azt tudod, hogy mennyibe kerül a világ legdrágább pizzája vagy hogy készítheted el könnyedén a paellát? Kíváncsi vagy, milyen étkezési szokások vannak a világ körül? Olvass bele cikkünkbe!

(Forrás: MTI)

(Fotók: Getty Images)