Ajánlunk két rejtett tanösvényt, ahol nem biztos, hogy jártál

Itt az ideje annak, hogy felfedezzétek őket!

A nyár az élményszerzés, kirándulás és a nyaralás ideje. Ha idén nem terveztek külföldre utazni, akkor fedezzétek fel ezt a következő két ösvényt, ami kevésbé ismert a nagy publikum előtt.

Balatoni Nemzeti Park

Lóczy gejzír-sétaút

A Lóczy Lajosról (1849-1920; geológus, geográfus, a Balaton kutatója) elnevezett „gejzír-sétaút” a Tihanyi-félsziget különleges táji és természeti értékeit, a táj földtörténeti múltjának látványos emlékeit és gazdag történelmének kultúrtörténeti értékeit egyaránt felfűzi egy összesen 18 km hosszú tematikus útvonalra, amely akár részletekben is bejárható – írja a magyarnemzetiparkok.hu.

A Tihanyi-félszigeten hazánkban elsőként létesült tájvédelmi körzet. Napjainkban a terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Kiemelkedő természeti értékei miatt a területnek 2003-ban Európa Diplomát adományozott az Európa Tanács.

A jelzett útvonal a Sajkodnál található Apáti-templomromtól indul, ahonnan a dombokon-hegyeken át a Gejzírmező és az Aranyház érintésével Tihany ősi településmagjába visz. Innen az ösvény az Óvár-tetőre kapaszkodik fel az ősi földvárhoz, majd a Barátlakások érintésével a hajóállomásnál ér véget.

A 9 állomást érintő tanösvény bejárásához szakvezetés igényelhető a Balaton-felvidéki nemzeti Park Igazgatóságtól ITT.

Duna-Dráva Nemzeti Park

Sötét-völgyi tanösvény

A tanösvény a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Szekszárd-Geresdi Tájegységben található.

A 2004-ben kialakított tanösvény kb. 4 km hosszan, 9 állomáson, tájékoztató táblák segítségével kalauzolja végig a látogatókat a Sötét-völgy erdőin, jelzett turistautak nyomvonalát követve. Az egész környéket behálózzák a jelzett turistautak, ezért a tanösvény bejárását egy hosszabb, a Szekszárd-Geresdi-dombságon vezető gyalogtúra programjába is be lehet illeszteni.

A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai igény szerint, előzetes egyeztetést követően szakvezetést biztosítanak a tanösvény bejárásához.

 

Menekülnek a turisták Törökországból. Egynapos kirándulás-tippet hoztunk: Szalajka-völgy.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: termeszetjaro.hu, nyitókép: pixabay)