Ahol a természet az úr: érintetlen magyarországi völgyek

Érdemes - akár most hétvégén is - ellátogatni az egyik völgybe.

Cuha-völgy

A Cuha-völgy a Bakony legkedveltebb kirándulóhelyeinek egyike. A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelítheted, melynek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon.

Hidasi-völgy

A Hidasi-völgy a Kelet-Mecsek gyöngyszeme, Hosszúhetény közelében. A patakvölgy festői szépségű, számos apró forrás, zuhatag és egy Csurgó nevű vízesés is megcsodálható itt.

A völgy kétoldalt viszonylag meredek falú, de a patak mellett gyalogút, illetve erdészeti út visz. A völgyben futó köves medrű patak hol párhuzamosan, hol átlósan szalad át a sok helyen lépcsősen kirajzolódó kőzetrétegeken. Máshol apró vízesések sorozatait képezve keresztben halad át rajtuk.

Burok-völgy

A Burok-völgy egy viszonylag elszigetelt, különleges, hűvös, párás klímájú őserdő a Bakonyban, Fejér megye területén. Az értékes területen sok apró barlang található, valamint jégkorszakot túlélt növényritkaságok és rengeteg madárfaj.

Tipp: A Keleti-Bakony gyönyörű kis zsákfaluja, Bakonykúti, a szomszédos Isztimér, és a Várpalota feletti hegyek közt emelkedő nagy múltú vadászkastély, Királyszállás a három kiindulópont ahonnan a Burok-völgybe túrát kezdeni érdemes.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!