Aggasztó ütemben dől San Francisco legmagasabb felhőkarcolója

Az alapok stabilizálására tett erőfeszítések ellenére a város legdrágább lakóépülete, a Millennium Tower továbbra is dől, ráadásul folyamatosan süllyed is.

Ha a dőlés a jelenlegi tempóban folytatódik, a torony pár év alatt eljuthat addig a pontig, ahol a liftek és a vízvezetékek már nem működnek majd benne – írja a Travelo.hu.

Az 2008-ban elkészült 58 emeletes a város történetének legdrágább lakóépülete lett, és több híresség is lakik a luxusapartmanjaiban. Az épületben kialakított több mint 400 luxuslakás gyorsan elkelt, értesülések szerint összesen 750 millió dollárért (237 milliárd forint).

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Millennium Tower (@millenniumtowersf) által megosztott bejegyzés

Alapjai azonban az időközben elvégzett beavatkozások ellenére továbbra is sokkal gyorsabban süllyednek, mint egy hasonló épület esetében. 2016-ra valójában már 16 centit süllyedt az épület.

A javításokat ugyan elkezdték, azonban a süllyedés és a dőlés folytatódott. Nyáron le is álltak a munkálatokkal, miután felfedezték, hogy az épület további 2,5 centimétert süllyedt. Az alapoknál mért 2,5 centiméteres dőlés a tetőnél már további 7,5 centimétert jelentett, ami odafent összesen már majdnem 56 centiméterre rúgott. A legutóbbi mérésnél a tetőn már 66 centiméter dőlést mértek.

Ron Hamburger az épület vezetőmérnöke a városi hatóságoknak elmondta, hogy az épület biztonságos, és a dőlés és süllyedés megállításának, esetleg bizonyos mértékű visszafordításának legjobb módja 18 acéloszlop beillesztése az alapkőzetbe.

Télen a leghangulatosabb a Fekete-Kőrös. Ha hiányolnád a havazást, nézd meg ezt a videót.