A víz alá került település: Bözödújfalu tragikus sorsa

A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor.

A falut a Bözödről a Küsmöd-patak völgyébe települt családok alapították, első okiratos említése 1566-ból származik.

Már a középkorban volt temploma, melynek híressége a bözödújfalusi Madonna, amely Erdély legértékesebb Mária-emlékei közé tartozott. Napjainkban a Madonna az újonnan épült erdőszentgyörgyi katolikus templom szentélyében található.

A Bözödújfalusi-víztározó építése 1988-ban kezdődött meg,ami aztán a település lassú halálát okozta, hiszen ezzel együtt a kitelepítések is elkezdődtek. 1992-ben még 126 lakosa volt a falunak, 1994-re a falu két templomával együtt teljesen víz alá került, lakosai – ki hová tudott – elköltöztek.

Az egykori falu emlékét márványtábla őrzi, amelyen a lakosok neve és a faluban gyakorolt vallások szimbólumai láthatók.

A Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékművön a következő szöveg áll: “A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görögkatolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

Ma már a település egykori tornya sem látszik, néhány éve leomlott.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia)

(Fotó: wikipedia)