A világ legveszélyesebb sajtja meglehetősen undorító módon érlelődik

A Casu marzu nevű sajt 2009-ben került be a Guinness Rekordok Könyvébe.

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetének specialitása a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Ez az úgynevezett casu marzu, amit a világ legveszélyesebb sajtjaként tartanak számon – írja a CNN.

A juhsajt különlegessége meglehetősen undorítóan hangzik. Miután a sajtot kiteszik egy meleg, nedves helyre, legyek rakják le a tojásaikat benne. A peték kikelnek és gyakorlatik beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva található benne.

A sajtnak a tetejét kell felnyitni, ehhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle.

Egyes helyiek átforgatják a sajtot egy speciális szerkezettel, ami kiszűri a lárvákat belőle. Viszont vannak, akik egy az egyben fogyasztják a sajtritkaságot.

Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak eddig a sajttal összefüggésben.

A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardínián évszázadok óta fogyasztják a lárvákkal együtt.

Menekülnek a turisták Törökországból. Egynapos kirándulás-tippet hoztunk: Szalajka-völgy.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: wikipedia)

via