Fotó: Getty Images

Mutatjuk a vulkánt, ami “szabadidejében” filmekben játsza el a Fudzsit

A Csendes-óceán délnyugati részén található Új-Zéland a világ legvágyottabb úti céljai között szerepel, ami nem is véletlen: gyakorlatilag nincs az a földtani jelenség, ami ne lenne megfigyelhető a szigetországban. Kiemelkedő látványossága a Mount Taranaki.

120 ezer évesre saccolják a Mount Taranakit, utolsó kitörése pedig 1775-ben volt. A vulkanológusok szerint szó sincs arról, hogy kialudt volna, csak szunnyadó állapotban van. Ennyi idő csupán emberéletben, történelmi korszakokban számít soknak, egy ősi vulkánnak ez csak “néhány percet” jelent. Ha szeretnénk érzékletesek lenni, akkor a Taranaki legutóbb akkor hányt lávát, amikor dúlt az amerikai függetlenségi háború, a magyar trónon Mária Terézia ült, és Jane Austin pólyásbaba volt.

Egmont vulkán néven is sokan szólítják a 2518 méter magas óriást, hiszen eredetileg James Cook ezen a néven jegyezte a képződményt, ami csak később kapta a maori nevét. A maori legenda szerint Taranaki valaha együtt élt a többi vulkánnal: Tongariroval, Ruapehuval és Ngauruhoe-val, ám beleszeretett a Pihanga nevű gyönyörű hegybe és Tongariro halálosan féltékeny lett.

Ezért nyugatra száműzte Taranakit, akit felemésztett a bánat. Azt mondják, mikor csúcsát köd borítja és esők mossák, szerelmét siratja, akitől elszakították. a leggyönyörűbb, drámai napfelkelték és naplementék esetén pedig régi szerelmének akar még a messzeségből is imponálni.

A nem hivatásos mászóknak óriási élmény lehet a 19 kilométer hosszú túraútvonal, ami a hegy alsó lejtőin kanyarog, páratlan élővilággal és kilátással. Lent kamahi fa erdők, egy kicsit emelkedvén buja őserdők következnek, mivel a tengerparti fekvés miatti nagy csapadékmennyiségek táplálják a flórát. A következő szinten gyógynövénymezők és szubalpesi cserjék következnek. Hóhatár felett pedig a végtelen fehérség.

1891 óta indulnak a csúcsra expedíciók, viszont közel száz ember életét követelte már a természet, ugyanis rendkívül gyorsan változik az időjárása. Sokszor hasonlítják a japán Fudzsihoz, a 2003-as Az utolsó szamuráj című Tom Cruise filmben például “el is játszotta” azt.

Forrásaink voltak: stuff.co.nz, t24hs.com