A világ legszebb elhagyatott helyei

Misztikus, titokzatos, éppen ezért érdekes és sok esetben szemet gyönyörködtetőek az elhagyatott helyek. Mutatjuk a legérdekesebbeket.

Vallone dei Mulini, Olaszország

A völgy több mint 50 kilométerre található Nápolytól egy bozótos völgyben, amelyet egy őskori földrengés teremtett. Az itt található malmok a 13. században épültek, de az egész komplexum emberi beavatkozás nélkül a 19. század végéig működött. A magas páratartalomnak köszönhetően az elhagyatott épületeket a buja növényzet villámgyorsan benőtte, és páratlan látványt nyújt.

Vasúti temető, Uyuni, Bolívia

A legtöbben Uyunit a hatalmas sós síkságokról és a vörös tavakról ismerik. Azt már kevesebben tudják, hogy ez a fém óriások temetője is. A 19. században szerették volna bővíteni a vasúti hálózatot, de a technikai gondok és a helyi lakosok miatt felhagytak vele. A vonatokat továbbra is használták, különböző ásványokat szállítottak a Csendes-óceáni kikötők felé. Az 1940-es években a bányászat megszűnt. A bányászok elhagyták a munkahelyüket, minden nehéz felszerelésükkel és vonatokkal együtt, onnantól pedig az idő és az erős sós szél törődött csak velük.

Kolmanskop, Namíbia

Kolmanskop városa egykor gyémánt paradicsom volt. 1908 után a helyzet megváltozott, amikor a bányászok egy nagyobb gyémántlelőhelyet találtak a város déli részén, ahova villámgyorsan átköltöztek. Az egykori bányavárosból egy szempillantás alatt szellemek városa lett. Most főként a turisták körében ismert, elsősorban a homokkal borított házaknak köszönhetően.

Bannerman kastély, New York, USA

A skót megjelenésű kastély romjai Pollepel szigetén, a Hudson-folyón találhatók. Francis Bannerman építette, akinek több helyre volt szüksége a műtárgyai számára. A 20. század folyamán ez az épület megtapasztalta az igazi poklot – váratlan robbanások, komp baleset és három napig tartó tűz.

Nemzetközi Canfranc pályaudvar, Spanyolország

Ez a csodálatos pireneusi állomás meglehetősen forgalmas történelemmel rendelkezik. 1928-ban nyílt meg, mint Európa legnagyobb vasútállomása. Néhány évvel később a dicsősége kezdett apadni a spanyol polgárháború és a második világháború rányomták a bélyegüket. Az incidensek befejeződése után a spanyolok többször próbálták felújítani, újra életet lehetni az épületbe, de nem jártak sikerrel.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: wikipedia, Forbes)