5400 éves lehet az Andok “Nagypapafája”

Eddig egy kaliforniai simatűjű szálkásfenyő tartotta a rekordot, a maga körülbelül 4800 évével, de kihívója akadt Chiléből. A patagónciprus 5400 éves lehet.

Az Andokban, Chilében található az a patagónciprus, melyet “Nagypapafának” szólítanak és a legújabb, teljesen ártalmatlan számítógépes technikával vizsgálva úgy tűnik, hogy 5400 éve magasodhat az égbe. Ezzel az adattal felülmúlja a világ legősibb fájának gondolt kaliforniai fenyőfélét, a Matuzsálemet.

Ez a különleges alercefa 60 méter magas és már több alkalommal vizsgálták évgyűrűit, ám a legbelső gyűrűkig nem tudtak eljutni, ezért pedig “csupán” 2500 év körülire saccolták. A mostani kutatás egy sokkal pontosabb adatot adhatott, 80%, hogy 5000 évnél idősebb, de a legidősebb feltételezett kora akár 6000 év is lehet.

A csodálatos növény extra “törődésre”, de legalábbis védelemre és óvásra szorul, ám jelenleg nem igazán a korának megfelelően él, ugyanis körülötte tanösvény húzódik. Az Alerce Costero Nemzeti Park látogatói alatta, a gyökerein sétálhatnak, és lehet, hogy ez nem a legjobb ötlet, hiszen már több mint 5000 évet emberi jelenlét nélkül élt le. A klímaváltozás miatti nagy aszályok, csapadékmentes időszakok sem kényeztetik a Nagypapafát, hiszen a gyökerek így nagyon kevés vizet tudnak eljuttatni a fa jelenleg körülbelül 28%-ban élő részeihez.

Forrásunk volt: smithsonianmag.com