A világ legnagyobb klímaberendezése óceánvízzel működik

A vizet 900 méter mélyről állítják elő.

Szombaton készült el a világ legnagyobb klímaberendezése, amely egy kórházat hűt Tahitin. A Csendes-óceán 900 méteres mélységéből felhozott 5 Celsius-fokos víz hűtésre való felhasználása a Taaone kórházban 2 százalékkal csökkenti Tahiti szigetének villamosáram-szükségletét, ami évi 2,5 millió euró megtakarítást eredményez.

A hideg mélytengeri vizet használó légkondicionálási technológia (Sea Water Air Condioning – SWAC) keretében egy 2,8 kilométer hosszú csövön át szivattyúzzák fel a hideg vizet, amellyel egy hőcserélő berendezésben hűtik le a kórház zárt klímarendszerében keringő édesvizet úgy, hogy a kétféle víz nem keveredik.

A két csőrendszer összekötésének kényes művelete szombaton fejeződött be, a tesztüzemet követően várhatóan december 1-jén avatják fel a SWAC-ot.

Polinéziában már két szigeten, Bora Borán és Tetiaroán is klimatizálnak szállodákat mélytengeri vízzel, de Tahiti az első, ahol közintézmény légkondicionálás oldják meg vele, ráadásul a kórházi rendszer kapacitása kétszerese a már meglévőkének. A rendszer óránként 1 millió liter vizet tengervizet forgat át.

A 31 millió dolláros befektetés 10-15 éven belül megtérül a számítások szerint.
Tahitin az elektromos áram több mint kétharmadát importált kőolaj elégetésével nyerik.

Már nem Koppenhága a világ vezető bringás paradicsoma. Ezek lettek a legkiválóbb magyar borok idén.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)