Fotó: Vera C. Rubin Observatory

A világ legnagyobb, 3,2 gigapixeles digitális kamerája készen áll a csillagok fotózására

2020-ban már elkészítették a chilei monstre fényképezővel az első próbafotográfiát, ám hamarosan élesben munkába áll a világ legnagyobb digitális kamerája. A cél a világűr, a tejútrendszer, a csillagok, legrészletesebb megörökítése, a sötét anyaghoz való közeledés, tudományos célból.

3,2 gigapixel — el tudjuk képzelni ezt a felbontást? Aligha, de, ha mégis viszonyítani szeretnénk, akkor egy ilyen kamera egyetlen fotójának részletgazdag kivetítéséhez majdnem 400 darab 4K-s ultrafelbontású televízió képernyőjére lenne szükségünk.

Hosszú évek óta készül az amerikai SLAC National Accelerator Laboratory kamerája, mely kisvártatva megkezdi a mindennapos munkáját. Csillagászok és asztrofizikusok segítségére lesz, hiszen beüzemelésétől fogva minden egyes éjszaka panorámaképeket készít majd az égboltról.

A gigászi masinát Chile északi részén, Cerro Pachon-ban installálták, a Vera C. Rubin Obszervatórium részeként. Azzal a célzattal épült, hogy minden eddiginél részletesebben tudják követni a déli égbolt változásait, és közelebb kerüljenek az úgynevezett sötét anyaghoz és sötét energiához, melyekről csillagászati műszerekkel aligha lehet méréseket végezni, hiszen nem bocsátanak ki elektromágneses sugárzást.

A felfedezés pionírja Dr. Vera Cooper Rubin amerikai csillagász volt, aki az Androméda-galaxist vizsgálva talált bizonyítékot a sötét anyag létezésére. Az chilei obszervatórium is a csillagász nevét viseli.

Forrásaink voltak: 1, 2, 3