A világ legmagányosabb kolostora Tibet rejtett kincse

Nemcsak a kolostor, az egész sziget azé a szerzetesé, aki Tibet egyik szent taván él.

Tibet egyik legnehezebben megközelíthető kolostorában él egy szerzetes, aki nemcsak az épületben, a szigeten is egyedül tölti a mindennapjait. A Rituo templomról van szó, amely az ország egyik szent taván, a Jamdok-tavon fekszik egy félszigeten.

A Rituo név jelentése kő a hegyen; ezzel arra az évszázadok óta itt található kőre utal, amely a helyi legendák szerint minden betegséget meggyógyít.

Közzétette: 人民日報 – 2021. január 11., hétfő

 

A Rituo hétszáz éves, ami megmaradt Tibet egyik rejtett kincsének. Annyira nehezen megközelíthető, hogy nem lett belőle turistalátványosság, igaz, azon bátrak, akik mégis felkeresik, mind arról számolnak be, hogy újjászülettek. A tökéletes magány és a földöntúli táj annyira szürreális élmény, hogy új emberként távozik mindenki, aki eltölt itt egy kis időt. A templomból nappal az állatvilágban – tibeti antilopokban, a tavon úszó ludakban – gyönyörködhetnek, éjjelente pedig a víz felszínén tisztán tükröződő csillagokban.

A templom egyetlen lakóját, a magányos szerzetest Ahwang Pincuónak hívják. Napjait azzal tölti, hogy vizet hord fel a tóról, imádkozik és meditál. Nem is szeretne többet az élettől, az pedig fel sem merül, hogy agyára menne a magány. Ha mégis segíti a hite. Pincuo élete értelme és célja, hogy gondozza a templomot. Halálakor új szerzetes érkezik, szintén egyedül, pont úgy, ahogy 700 éve mindig.

A kolostornál van még eggyel magányosabb ház, ami Izlandon található.

Az Elliðaey sziget Izland déli részén helyezkedik el, és a Vestmannaeyjar szigetcsoport harmadik legnagyobb tagjaként ismerik, a természeti adottságai mellett pedig a magányosan álló házra és a körülötte terjengő szóbeszédekre kapják fel a fejüket legtöbben a világban. A szigeten nincs más, csak hatalmas sziklák, középen pedig egy füves völgy, aminek ölelésébe építették a fehér házikót.

A Elliðaey Vadásztársaság a lundák iránti megnövekedő érdeklődés miatt 1953-ban építette ezt a kis házat a szigeten, ahol megpihenhetnek az emberek, sőt, még szaunát is telepítettek ide. Vezetékes víz és áram nincs, és a hajóról a sziklák mentén egy kötélen kell felmászni, ha valaki szeretné felkeresni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

سفر به بهشت (@trip__to__heaven) által megosztott bejegyzés

Te elvonulnál egyedül, ennyire távol a világ zajától?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via