A világ legkülönlegesebb erdejét megkövesedett fák alkotják

180 millió éves kövületeket rejt a Curio-öböl.

Évmilliókkal ezelőtt az új-zélandi Curio-öböl területe a Gondwana ősi szuperkontinens részét képezte. Ma azért híres, mert otthont ad egy megkövesedett, páratlanul ritka erdőnek, ami nemzetközi jelentőségű geológiai helyszínné teszi – írja a Femina.

A Curio-öböl Új-Zéland Déli-szigetén, annak is a legdélebbi részén, Invercargill közelében található. Körülbelül 180 millió évvel ezelőtt, a mezolitikum középső időszakában, a jura korban a Gondwana szuperkontinens részét képezte, Ausztráliához és Antarktikához kapcsolva, amikor még a jelenlegi Új-Zéland nagyját még víz lepte. Ekkoriban a régió egy széles, erdős ártér volt, amit aktív vulkánok szegélyeztek.

A tűzhányók folyamatosan pusztították az erdőket, vulkáni törmelékkel, iszappal borítva be a fákat. A feltételezések szerint körülbelül húszezer év alatt négyszer semmisült meg és nőtt ki újra a növényzet a tűzhányók tevékenysége miatt. Az oldott szilícium-dioxiddal, vagyis kovával teli folyadék átjárta a törzseket, majd megszilárdult, és így a fák megkövesedtek.

Ez Európa leglátogatottabb úti célja. Ez az ország egyik legkülönlegesebb erdeje.

(Fotó: Getty Images)