Ezek a világ legkisebb országai 2021-ben

Egyet biztosan ismersz a világ legkisebb országai közül, de a többiről hallottál már?

2021-ben összesen 235 országot tartanak nyilván, de a történelem izgalmas útjai kifürkészhetetlenek, arra nem fogadnánk, hogy akár csak öt év múlva is ennyi és ugyanezek az országok léteznek majd.

A világ területileg 10 legkisebb országát fogjuk most megnézni, ezen országok nagyrészéről elég kevés hírt olvashatunk, viszonylag kevés a hozzájárulásuk a nemzetközi történésekhez, a legtöbb esetében még feketeöves kvízbajnokokként is vakargatjuk csak a fejünket, hogy merre is vannak ezek az országok. Emellett pedig amiket ismersz, azok komoly nyomot hagytak a történelemben! Mindenesetre, ha olyan helyen nyaralnál, ahol más nem nagyon, ezek közül választhatsz és máris lesz egy jó sztorid!

A világ 10. legkisebb országa: Bermuda

Bermuda területe 50 km2, lakossága 62 278 fő, amivel egyébként sokkal jobban, a 206 helyen állnak a népességi rangsorban. A Nagy-Britanniához tartozó szigetcsoport 150 szigetből, és 200 korallzátonyból áll, hivatalos nyelvei az angol mellett a portugál. Ha szeretnél eljutni ide, akkor tudnod kell, hogy az Atlanti-óceánban található, az észak-amerikai partokhoz közelebb, fővárosa pedig Hamilton.

Egy repjegy ára ha mondjuk 2021 május 4-én vágnál neki a kalandnak és szeretnél május 15-én hazaérni, akkor 2-3 átszállással olyan 200 000 – 250 000 Ft körül ki is jön, fejenként. Érdemes feltölteni a tableteket, mert minimum 16 órás lesz az út, de átszállástól függően akár bármelyik sorozatból leküldhetsz közben egy évadot.

Na jó, de mi vár ott téged? Ez:

Nézz körül a szállások között: kattints ide

A világ 9. legkisebb országa: Szent Márton-sziget (Saint-Martin és Sint Maarten)

A Szent Márton-sziget kapcsán máris van egy jó kis történetünk, ugyanis ezen a szigetet osztoznak a franciák és a hollandok. A sziget területe 87 km2, viszont a sziget holland része mindössze 34 km2. A Karib-tengeren található sziget lakosságának holland része 42 876 fő, míg a francia oldalé 38 666, így a hollandok vannak többen, egy kisebb területen. Népsűrűsége viszont eléri az 1000 főt, négyzetkilométerenként, így a Holland Királyság legsűrűbben lakott országa ez. (A Holland királyság négy országból áll, Hollandia mellett Aruba, Curacao és Sint Maarten szigetek tartoznak hozzájuk.)

Mivel Hollandia része, így szerencsére mindössze egy amszterdami átszállással eljuthatsz ide, alig több, mint 200 000 Ft-ért, akár már májusban. Csak az íze kedvéért, a francia oldalon tudsz euróval fizetni, de a holland oldalon Holland Antilláki Forint (ANG) a fizetőeszköz, az árfolyam pedig nagyjából 0.5 Eur körül mozog.

Na jó, de mi vár ott téged? Ez:

Nézz körül a szállások között: kattints ide

A világ 8. legkisebb országa: Tuvalu

Nem túl meglepő módon, Tuvalu is egy sziget, méghozzá óceánia területén, Hawaii és Ausztrália között. Területe 30 km2, négy szigetből álló szigetcsoport, tartozik még hozzá öt korallzátony, grátisz. Lakossága pedig nem éri el a 12 000 főt sem, ezzel a világ második legkisebb népességű állama, rabláncait végleg 1978-ban verte le magától, azóta létezik önálló államként Tuvalu.

Mivel a sziget legmagasabb pontja 5 méter, ahogy állnak a dolgok, nem biztos, hogy sokáig fogunk hallani róla, de ez persze nem a holnap kérdése, egy nyaralást azért még mindenképp betervezhetünk ide. Azt mondjuk nem állítanánk, hogy a legkönnyebb ide eljutni, mert a Google ismeretei alapján nem tud ajánlatot adni a Budapestről történő eljutásra, és a Booking.com sem tud nekünk szállást ajánlani. Úgyhogy, fel kell tűrni az ingujjakat, ha el szeretnénk ide jutni, ez évnte nagyjából 2000 turistának sikerül. Ha összejön, ez vár ránk:

Igen, ennél valószínűleg el tudjuk értelmesebben is költeni a pénzünket, de ha valamiért a világ végére vágynánk, ez itt egy jó helyszín.

A világ 7. legkisebb országa: Macao

A világ egyik legkisebb országa egyben a legsűrűbben lakott is. Az 1999 óta Kínához tartozó félsziget két kisebb szigettel együtt összesen 30km2, ezt is a tengerfeltöltéseknek köszönheti. A lakosság viszont 650 000 körüli, akik kínaiakból, portugálokból (korábban portugál gyarmat volt) és az ő házasságaikból születettek, akikek makanézeknek nevezünk.

A kelet Monte-Carlójaként is ismert ország gyakorlatilag egy hedonista központ, inkább talán a kelet Las Vegasa a helyesebb megállapítás, ugyanis gyakorlatilag kizárólag szerencsejátékból (GDP 25%-a) és a turizmusból (a GDP 66%-a) származnak a bevételeik, a kínaiak, illetve a környék lakói ide járnak kiereszteni a gőzt. Hogy ez hogy is néz ki? Valahogy így:

Kifejezetten ide utazni szerintünk nem éri meg, de ha a környéken járunk, összekötve például Hongkong meglátogatásával már kezd értelmes útnak tűnni. Az ideút minimum egy átszállással és legalább 20 órás úttal tervezendő, szerencsésebb kombinációban 350 000 – 400 000 Ft körüli árral számolhatunk (oda-vissza).

A szállások között találunk mindent, amit csak akarunk.

A világ 6. legkisebb országa: Saint-Barthélemy

A karib-tengeri miniország mindössze 21 km2, 2007 óta létezik ebben a formában, Franciaországhoz tartozik. A történelem során volt, hogy a franciák eladták Svédországnak, majd visszavásárolták, hivatalos nyelvük a francia. Népesség tekintetében egy apróbb magyar várossal ér fel, kevesebb, mint 10 000 ember él itt. Az éves középhőmérséklet 25 fok körül alakul, még a leghidegebb “téli” estéken sem volt hidegebb 13 foknál, ideális nyaralási célpont az év bármely napján, az óceán stabil 27 fokos. Népszerű is ennek megfelelően, a Karib-tenger többi szigete motorcsónak-távolságra található; itt van a közelben Saint-Martin is. A sziget olyan pici, hogy a reptere mindössze 650 méter hosszú, így csak speciálisan kiképzett pilóták repülhetik be. Ha úgy érzed, hogy még a Maldív-szigeteken sem tudsz elbújni eléggé a világ elől, és kedveled a luxuskörülményeket, akkor ez neked szól.

Mi vár ott? Ez:

Tetszik? A szállások is fognak!

A világ 5. legkisebb országa: Nauru

Valószínűleg ide nem akarsz majd elutazni. A Csendes-óceán nyugati medencéjében található szigetállam mindössze 20 km2, annyira pici, hogy fővárosa sincs. Lakossága 10 824 fő, és mindentől rettentően messze van. A legközelebbi nagyváros az ausztráliai Brisbane, 3300 km-re található, a sziget pedig a természet kizsákmányolásából élt korábban, de 2007-ben elfogyott a foszfát, pedig 1982-ben a New York Times még a vilgág leggazdagabb szigeteként írt róla. Azóta hajózási, repülési vámokból élnek, emellett Ausztrália ide deportálja az illegális bevándorlóit, nekik itt bérelnek menekülttábort. Nos igen, kihagyható célpontnak tűnik, de ha valamiért mégis érdekel, akkor Ausztráliából kell keresni a csatlakozást. Egy elég felgyorsított és látványos példája annak, hogy mi történik, ha teljesen kizsákmányoljuk a természetet. Nauru a sziget, ami teljesen felzabálta magát, és közben attól retteg, hogy a tengerszint pillanatok alatt élhetetlenné teszi.

A világ 4. legkisebb országa: Tokelau

Az Új-Zélandhoz tartozó mini szigetcsoport mindössze 10km2-es területen fekszik, a legmagasabb pontja két méterre ér csak a dagályszint fölé, úgyhogy nem biztos, hogy nagy jövője van a szigetnek komolyabb beavatkozás nélkül. Lakossága alig több, mint 1300 fő, akik a turizmusból élnek. 1926 óta Új-Zélandhoz tartoznak, előtte brit fennhatóság alatt álltak. A sziget nem önellátó, Új-Zéland finanszírozza, 2012 óta pedig 100%-ban napenergia biztosítja az áramszükségletet, amit előtte dízelmotorokkal termeltek. A szigeten minimális mezőgazdaság található, ami leginkább kókuszpálma, csavarpálma, és banánültetvényeket jelent. A szigetre jellemző az elvándorlás, az emberek Új-Zélandra költöznek.

Ha itt sodorna partra az óceán (repülőjárat nincs, ide csak hajóval lehet eljutni), akkor ez várna rád:

A világ 3. legkisebb országa: Gibraltár

Gibraltár az Ibériai-félsziget legdélebbi pontjánál található, területe 10km2, és Nagy Britanniához tartozik, ennek megfelelően hivatalos uralkodója II. Erzsébet királynő. Gibraltár gyakorlatilag a 425 méter magas szikla maga, nagyon fontos kereskedelmi pont, a Földközi-tenger kijárata. Saját repülőtérrel is rendelkezik, ami igazán mulatságos látvány, méretéből fakadóan egyben autóút is a reptér, de amikor repülő érkezik, akkor elsőbbséget kell adni nekik. 33 691 lakosával igazi nagyváros a lista többi eleméhez képest, jobbkormányos, sárga rendszámos autók kergetik egymást, a fizetőeszköz a Gibraltári font (ami az angol fonthoz rögzített, és minden pénzükön II. Erzsébet néz ránk) egy falat Anglia ami itt történik.

Tökéletes egynapos program, ha Dél-Spanyolországban nyaral az ember, akár Sevilla, Marbella, Cadíz felől könnyen megközelíthető, napon belül is. A legizgalmasabb látnivaló a sziklán elő több, mint 300 kismajom. A makákók a szikla megmászása közben, a kilátó felé vezető úton állják majd az utunkat, ajánlott kikerülni őket, telefonokra, napszemüvegekre fokozottan érdemes vigyázni, lopós kis jószágok! Alapvetően békések, de van abban valami hátborzongató, amikor a 40 cm széles, meredek kőlépcsőkön megpróbáljuk őket kikerülni, miközben a kicsinyeiket védik. Nagy levegő…

Nem érdemes itt szállást foglalni, a spanyol oldalon sokkal értelmesebb válogatni, mondjuk Tarifa jó célpont lehet, de a fent említett városokból tényleg bőven elég egynapos kirándulásként tekinteni Gibraltárra.

A világ 2. legkisebb országa: Monaco

A Mónacói Hercegség a világ második legkisebb, viszont leggazdagabb országa, területe kevesebb, mint 2 km2, a francia Riviérán találjuk. Uralkodója II. Albert hecreg, aki a 39 242 fős lakosságon uralkodik. Az ország a gazdagság szimbóluma, ha szóba kerül, akkor jellemzően Ferrarik, jachtok és igazán tehetős emberek rezidenciáikkal egy mondatban jön szembe. Kaszinó, turizmus, adóparadicsom. Nagyjából így foglalhatjuk össze a miniállam hétköznapjait, aki ide születik annak tényleg csak megszületnie volt nehéz. Monaco könnyen elérhető célpont, Nizzától 18 km-re található, egy erősebb lendülettel és egy gyorsabb autóval Budapestről kora reggeli indulással estére bevehető, 1246 kilométerre van a magyar fővárostól. Vigyünk sok pénzt, mert kifejezetten drága környék.

A világ 1. legkisebb országa: Vatikán

Fél négyzetkilométeren terül el a világ egyik legfontosabb országa, a katolikus egyház főhadiszállása. Lakossága 800 fő körül ingadozik, Olaszországon belül, azon belül is Rómában találjuk. Államfője a Pápa. Erről az államról rengeteget hallottunk, ha Rómában járunk, könnyen meglátogathatjuk.

*Az adatok a cikk írásának időpontjában érvényesek, 2021 április elején.

(Nyitókép: Unsplash)