A világ legkeményebb sajtja 20 évig is eláll, ráadásul órákig lehet rágcsálni

Nem minden turistának nyeri el a tetszését.

A Himalája zord vidékén, 3-4000 méteres magasságban igencsak korlátozottak a lehetőségek, hagyományosan kevés a friss, fehérjedús élelmiszer, így aztán nem csoda, hogy nagy népszerűségnek örvend egy tradicionális tejtermék, a chhurpi, amit a világ legkeményebb sajtjának tartanak, és a turisták körében meglehetősen vegyes a megítélése – számol be róla a BBC.

A tradicionális terméket már évszázadok óta nagy odafigyeléssel és kemény munkával állítják elő a Himalája keleti lejtőin. A sajt a házi jak és a szarvasmarha keresztezéséből származó chauri tejéből készül, eredetileg a feleslegessé váló tejmennyiség felhasználására alkották meg a pásztorok. Szempont volt az is, hogy kifejezetten alacsony nedvességtartalmának köszönhetően rendkívül sokáig, akár húsz évig is eláll, így aztán a jakpásztorok hosszú útjaik során könnyűszerrel elcsomagolhatták, illetve a távoli piacokon is értékesíteni tudták.

A fehérjedús és friss élelmiszerekben nem bővelkedő területen fontos szerepet tölthetett be a termék. Napjainkban szárítás és füstölés előtt, még puhán olykor levesekhez és curryhez keverik. Nepál, Bhután, Tibet környékén közkedvelt csemegének számít.

Kóstoltad már?

via