A világ leghosszabb faluja egyetlen 9 kilométeres utcából áll

Mutatós légifelvételeken mutatja a legszebb arcát Suloszowa, ami csupán 29 kilométerre található Krakkótól.

Kicsit hosszabb, mintha az Üllői úton a Kálvin tértől indulva a Kispesti Piacig mennénk — összesen 9 kilométer hosszú Suloszowa faluja, vagyis egy jó idő, míg elérünk az elejétől az utolsó házig. Ezzel a “végeláthatatlan” és egyetlen úttal pedig kivívta magának a világ leghosszabb faluja címét. Körülbelül 6000 ember lakja és igen közel van hozzá az Ojców-i Nemzeti Park.

Ha úgy vesszük, “szélte” is van, ugyanis elég speciális a kiterjedése: mindössze 150 méter szélesen helyezkednek el a falu épületei, melyből körülbelül 1600 darabot találunk. Közöttük kórház, posta, iskolák, bank és egyéb szolgáltatások is helyet kaptak: minden, amire a hosszú falunak szüksége lehet.

Feltehetőleg már a 14. század óta létezik, hossza viszont folyamatosan nőtt és nőtt, körülbelül 500 méterről indult.

Az érdekes légifelvételek, drónos képek nem csak magát a hosszt mutatják be érzékletesen, de kellemes a szemnek, ahogy a mezőgazdasági területek szabályosan, sávszerűen fedik le a tájat. Mintha a falu lenne egy levél fonákjának fő ere és ebből futna ki a további erezet.

Hotelekkel nem bővelkedik Suloszowa, de amennyiben Krakkóban vagy környékén járunk és szeretnénk végigmenni a 9 kilométeres falun, időzni a különleges helyen, találtunk is egy kedves Airbnb házat!