A világ legdrágább virágai, melyeknek szálja milliókat ér

Volt idő, amikor egy ház árával vetekedett egy szál tulipán ára.

Juliet rózsa

A világ egyik legkülönlegesebb rózsafajtáját David Austinnek köszönhetjük, aki 15 év kísérlet után “alkotta” meg a hibrid Julietet, ami 2006-ban debütált a Chelsea virágbemutatón.  A bámulatos virág a hőmérséklet változása szerint váltogatja a színét, nyári hőségben sárgán és rózsaszínűen pompázik, hűvösebb időben barackszínű lesz. A világon “3 millió fontos” rózsaként tartják számon, természetesen ma már jóval kevesebbért is hozzá lehet jutni.

Rothschild orchidea

Papucsorchidea néven is ismert ez a nagyméretű, világos levelű faj. Legfeljebb hat, nagy virággal díszít, mindemellett olykor több több évbe is telik, mire egy növény virágot hoz. Szirmait szinte vízszintesen tartja, virága igen jellegzetes, ami április és május között pompázik. Többnyire vadonban él, a malajziai Kinabalu Nemzeti Parkban gondosan ápolják a kihalás szélére sodort növényt. Az ára hozzávetőlegesen másfél millió forint.

Sáfrány, mint fűszer

Kevesen tudják, hogy a sáfrány a történelem egyes korszakaiban még az aranynál is drágább volt, de még ma is a világ legborsosabb áron kínált fűszereként tartják számon. A sáfrányt arany-, és narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. A bibéket kézzel gyűjtik, így jelentős munkaerő kell hozzá, hogy 150 növény leszüretelésével végül egy gramm sáfrányt kapjanak. Nem véletlenül drága,  kilónként többszázezer, de akár egymilliós áron is kínálják.

Semper Augustus – A tulipánok királynője

A tulipánok a 16. században jelentek meg Európában, az 1630-as évekre a hollandok valóságos megszállottai lettek e virágnak. Még ebben az évtizedben őrült módon megdrágultak a tulipánok. A legértékesebb hagymák a “cirmos” szirmúak lettek. Ezek közül a Semper Augustus lett a leghíresebb, részben azért, mert ennek a hagymájából volt a legkevesebb, sok esetben csak egy-egy tucat volt jelen az országban.

Kadapul

Talán az egyik legszebb és egyben legmisztikusabb virág a Sri Lanka szigetén őshonos kadupul. Különlegessége abban rejlik, hogy éjszaka virágzik, és 1-2 órán belül el is virágzik. A hindu mitológia a kadapult a mennyei Naga legendás virágának tartja. Az ára felbecsülhetetlen, hiszen rövid élettartama miatt nincs pénzben kifejezhető értéke!

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: Getty Images, wikipedia)