A világ egyik legelzártabb területén található a világ egyik legboldogabb országa

Egy igazán egyedi törvényekkel működő ország.

A Himalája keleti oldalán, India és Tibet között található a ritkán lakott Bhután. Az 1970-es években nyitotta meg kapuit a külföldi turisták előtt, és ekkoriban fogalmazták meg a Bruttó Nemzeti Boldogság Index gondolatát is. Bár nem a Bhutáni Királyság a Föld legboldogabb országa, ezt a címet évről évre egy észak-európai szereplő zsebeli be, mégis lehengerlő az a hozzáállás, ahogy a fejlődéshez, a közösség és az egyén testi-lelki jólétéhez viszonyulnak.

A  Bruttó Nemzeti Boldogság Index (Gross National Happiness – GNH) a bhutáni kormány egyik fő céljaként szerepel a 2008-ban elfogadott alkotmányban, és ötévente mérik, a buddhizmusban gyökerező filozófiai megközelítése a királyság teljesítményének. A terminus megalkotója, Jigme Singye Wangchuck király 1972-ben kijelentette, hogy a GNH fontosabb az ország szempontjából, mint a GDP.

Az index négy pillére a fenntartható és méltányos társadalmi-gazdasági fejlődés, a környezetvédelem, a kultúra megőrzése és népszerűsítése, valamint a jó kormányzás. Kilenc területet vizsgálnak a felmérés során, a pszichológiai jólétet, az egészséget, az időmenedzsmentet, az oktatást, a kultúrát, a kormányzás minőségét, a közösségi vitalitást, az ökológiát és az életszínvonalat. Minden szempont szubjektív, felmérésen alapuló és objektív mutatókból áll össze.

Ez alapján bár nem Buhatan a világ legboldogabb országa, az itt lakók sokat tesznek a testi-lelki egyensúlyuk megőrzése érdekében.

A kalandturizmus európai központjává válhat Szlovénia. Szereted a pitét? Olvass erről a francia csodáról!

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: Getty Images)