Fotó: Getty Images

Minden, amit tudni akartál a római Trevi-kútról

Ő a világ egyik legismertebb, ha nem a legismertebb szökőkútja, ami szinte egy egész teret elfoglal. Quirinale-negyed turistamágnese azonban bőven több történetet rejt, mint Anita Ekberg buja fürdése és a vízbe dobott pénzérme visszahívó ereje. Lássuk milyen extra sztorikat kell tudnunk a Trevi-kútról, hogy lenyűgözzük útitársunkat!
  • Napi 80 millió liter vizet forgat meg

Megdöbbentő mennyiség, de hozzávetőlegesen tényleg ennyi vizet forgat meg a kút, sőt, több híres római szökőkutat is ő lát el vízzel. Köztük például a Piazza Navona Fontana dei Quattro Fiumi-t, a Spanyol lépcsőnél található Fontana della Barcaccia-t is.

  • 30 év alatt készült el

Nicola Salvi 1732-ben nyerte el az építés jogát. 20 éven keresztül ő maga vett részt a megvalósításba, ám elhunyt, mielőtt kész lett volna a gyönyörű szökőkút. Salvi életét saját munkája vett el, ugyanis súlyos tüdőelégtelenségben szenvedett: az Acqua Vergine vízvezeték építésénél az alagúti munkák károsították a légzőszerveit. 1762-ben avatták fel a Trevi-kutat, amit végül Giuseppe Pannini fejezett be.

  • Egykor ivóvízforrásként használták 

Bizony, hiszen az említett vízvezetékből érkezett a víztömeg a kúthoz, Salvi jóvoltából. Ma már nem iható a vize, hiszen forgatják, ám az Acqua Vergine megannyi városi ivókútnak biztosít forrást.

  • A kút és a tér alatt egy római kori luxus otthont is találunk

Róma földalatti világa igencsak élénk: a Trevi-kút alatt például egy 350 négyzetméteres, néhai luxus otthont találunk, Vicus Caprarius néven. A romokra 1999-ben találtak rá és mára látogathatóvá tették. Mozaikok, amfórák, pénzérmék is megtekinthetők.

  • Két pénzérmét kell bedobni a vízbe, hogy ránk találjon a szerelem

Nos, ha csak egy érmét hajítunk a kút vizébe, az a biztosíték, hogy vissza fogunk térni a városba. Azonban a legenda szerint, ha kettő csobban a hátunk mögött (szigorúan háttal állva, jobb kézzel a bal váll fölött kell megejteni az akciót), az örök szerelmet is meglelhetjük. Semmi baj, ha már eleve vele érkezünk… a továbbfejlesztett Trevi-babona alapján három pénzérme egyenesen a házassághoz vezet. Rossz nyelvek szerint a már házasoknál viszont a válást segíti elő.

  • A bedobott összegeket jótékonyságra fordítja a városvezetés

Mivel óriási tömegek érkeznek a híres kúthoz, a napi “bevétele” sem kevés (A koronavírus-járvány előtt kb. évi 1,5 millió euróra taksálták). Azonban nem kell félnünk tőle, hogy a hiedelemből bedobált összegek rossz helyen kötnének ki, vagy rongálnák a kutat magát. A Trevi-kút érméi a katolikus Caritas-hoz mennek, amivel a hátrányos helyzetű és hontalan embertársainkat segítik.

  • Karl Lagerfeld finanszírozta a legutóbbi felújítását

2012-ben nagyobb darabok szakadtak le a homlokzatról, ám a város folytonos financiális gondjai miatt sajnos nem tudott nekikezdeni a renoválásnak. Karl Lagerfeld, a világhírű divattervező sosem engedte el a Fendi divatház kezét és kapva kapott az alkalmon, hogy jót tegyen, áldozzon a művészetek oltárán és persze egy kis CSR-tevékenységet írjon a márka neve mellé. Körülbelül 2,2 millió euróba került a 3 éves felújítás, az állványozáson pedig természetesen ott virított a Fendi márkanév is. A márka 90 éves jubileumi divatbemutatóját pedig a szökőkútban tartották. Divattörténeti pillanat volt.

  • A felújítás alatt is lehetett pénzt dobni a vízbe

Egy kis leleményesség… amíg a renoválás tartott és hiányzott a szökőkút vize, egy tálba dobálhatták a turisták a monétákat. Ügyes!

Forrásunk volt: romeing.it