A település, ahol 500 éve nem emeltek az albérleti díjakon

A világ legrégebbi lakótelepén évi 300 forintért lehet lakást bérelni.

A németországi Augsburg egy egészen különleges lakótelepet tudhat a magáénak.

Az albérletben élők számára a legtöbb esetben a lakbér jelenti a legnagyobb havi kiadást, de Fuggereiben már ötszáz éve nem emelkedtek a bérleti díjak, így ez nemcsak a világ legrégebbi, még ma is lakott lakótelepe, hanem a legolcsóbb is.

Fuggerei története egészen 1516-ig nyúlik vissza, amikor a német kereskedő és bankár, ifjabb Jakob Fugger egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a rászoruló augsburgi családok elszállásolhatók. 1523-ra 52 ház épült, a következő években a terület különféle utcákkal, kis terekkel és templommal bővült. A kapuk éjszaka zárva voltak, így a Fuggerei a maga jogán nagyon hasonlított egy független, középkori kisvároshoz.

Az alapító azt is meghatározta, hogy milyen feltételekkel lehet a lakótelepre költözni: a bérleti díj évi egy rajnai gulden volt, ami ma 300 forintnak felel meg, valamint napi három imát el kellett mondani a Fuggerei tulajdonosaiért. A lakásigényléshez az is feltétel, hogy legalább két évet Augsburgban kell élni, katolikus hitűnek kell lenni, és igazolnia kell a lakóknak, hogy önhibájukon kívül szegényedtek el, adósság nélkül. Ezek a feltételek a mai napig változatlanok, ahogy a bérleti díj is, így ezek a világ egyik legolcsóbb lakóépületei.

 

Örökre megváltozott Barcelona felett az ég. Egyre több turista juthat el a Mecsek ékszerdobozásba.

(Fotó: pixabay)

via