A sziget, amit 131-en laknak, és összevesztek rajta az országok

Migingo szigete állandó vitatéma.

Migingo egy 2000 négyzetméteres földterület a Viktória-tóban, ami Uganda és Kenya határánál fekszik. A kenyaiak története szerint két halász, Dalmas Tembo és George Kibebe vertek tábort először a szigeten 1991-ben, ekkor még csak növények és állatok, madarak, kígyók éltek itt. Az ugandai Joseph Nsubuga szerint azonban 2004-ben, az ő letelepedésének hatására kezdett fellendülni a sziget. Ez a területi vita később csak tovább fokozódott Uganda és Kenya között, kisebb diplomáciai botrányt váltott ki.

Miért kedvelt?

A Viktória-tó ezen részén nagyon sok nílusi sügér él, ami jó bevételi forrást jelent a halászoknak. A sziget infrastruktúrája is emiatt alakult ki: van négy kocsma, több bordélyház, boltok, vendégházak és gyógyszertár, sőt kirendelt irodája a halászati hatóságnak és a helyi rendőrségnek is. Az átutazó halászok mellett már állandó lakói is vannak a szigetnek, összesen 131 fő.

Migingo történetének legviharosabb időszaka 2009 volt, amikor az ugandai szigetfoglalás miatt az itt élő kenyaiaknak külön engedélyeket kellett vásárolniuk az ugandai kormánytól, hogy itt halászhassanak. Ez év márciusában olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy a két ország külügyminisztere találkozón beszélte át a sziget sorsát, Uganda pedig visszavonta azt a 48 rendőrt, akiket a szigetre rendelt. Végül az a döntés született, hogy egyik ország sem teszi ki itt a zászlaját, így egyik országhoz sem tartozik.

Furcsa szigetre bukkantak a Google Térképen. Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Getty Images)

(Forrás: Femina)