A Ryanair vezérigazgatója nem engedné repülni az oltáselleneseket

Michael O'Leary, az ír illetőségű Ryanair vezérigazgatója híres a megosztó és indulattal teli nyilatkozatairól. Az üzletember most sem rejtette véka alá a véleményét: egyszerűen nem engedné repülni mindazokat, akik nem veszik fel a védőoltást.

O’Leary nemcsak azt állítja, hogy egyedül azokat engedné a légiközlekedést használni, akik oltottak már, de élesen kritizálta a azokat, akik elutasítják a védőoltást. Miután az “idióta” jelző is elhangzott, hozzátette, hogy semmiféle pártpropagandának, ösztönző programnak nem kíván védőügyvédje lenni, csupán azt szeretné, hogy ne azokat korlátozzák, akik éltek a társadalmi szerepvállalás lehetőségével. Inkább azokat, elutasítják az oltást, érvényes és nyomós egészségügyi indoklás nélkül.

“Ha nem vetted fel az oltást, akkor ne repülhess, ne használhasd a londoni metrót, és ne vásárolhass a közeli boltban, patikában” — nyilatkozta a The Telegraph hasábjain.

A Ryanair első embere azután tette ellentmondást nem tűrő kijelentéseit, miután Írországot sokkolták az újonnan bejelentett ünnepi időszakra vonatkozó szigorítások, az omikron-variáns terjedésének megfékezése érdekében. Kritizálta a brit kormányt a pánikkeltés miatt, mivel szerinte emiatt a kommunikáció miatt az emberek kevesebbet fognak utazni a karácsonyi időszakban, újra nehéz helyzetbe kerülnek az egyébként is sok esetben a penge élén táncoló légitársaságok.

Célravezetőbb lenne a nyomós indok nélküli oltatlanokat korlátozni a szabad mozgásban, mint mindenkit ismét pánikba ejteni és szabadságától megfosztani — vallja O’Leary.

“Nem gondolom, hogy a hatóságoknak hagyni kellene, hogy az oltatlan emberek megfertőzzenek másokat. Ülhetsz otthon, rendelheted házhoz az orvosságot, az ételt is. De ne hagyd el az otthonod, még munkába menet sem, ne használd a tömegközlekedést, ha nincs igazolásod a felvett oltásról. Rendben, mindenkinek megvan a joga, hogy úgy döntsön, nem kell a vakcina. Mindenkinek jogában áll idiótának lenni.”

Később a Times-nak is nyilatkozott, miszerint neki egyáltalán nem okoz nehézséget az, hogy átadja az embereknek, hogy repülhetnek, de csak abban az esetben, ha oltatnak. Kitért arra is, hogy amennyiben a 30 éven aluliaknak azt mondanák, nincs több pubozás, bárba járás, ha nincs oltás… elég gyorsan beadatnák maguknak a vakcinát.

“Ha személyesen úgy véli, hogy az oltás egy nagy kormányzati vagy gyógyszeriparai összeesküvés, hát jól van. De a lakosság túlnyomó többsége, akik ésszerűen, felelősségteljesen döntöttek ebben a kényes kérdésben, ugyan ne legyenek korlátozva” — zárta le ismét erősre sikerült szereplését a Ryanair CEO-ja.

Forrásaink voltak: traveltomorrow.com, thedailybeast.com