A román Monte Carlóként is emlegetett kaszinó romokban áll a Fekete-tenger partján

A mai napig elegáns.

A Konctanca kaszinó 1880-tól kezdve, több szakaszban épült fel, a végleges, szecessziós stílusú változatot Daniel Renard tervezte és 1910-ben adták át. A román Monte Carlóként is emlegetett kaszinó megszakításokkal 38 évig működött.

1948-ban a kommunista kormány úgy döntött, az elhagyott kaszinó épületét kultúrházzá alakítja. A felújítást politikai foglyok végezték, hétfőtől vasárnapig, napi 12-14 munkaórában. 1956-ban az épületet a nemzeti örökség részévé nyilvánították, 1960-ban pedig átadták a Nemzeti Turisztikai Hivatalnak. Az ingatlan utoljára a nyolcvanas években esett át felújításon, 1990-ben viszont a magas fenntartási költségekre hivatkozva végleg bezárták.

Az egykori kaszinó évtizedekig elhagyatottan állt. Konstanca városvezetése 2006-ban megpróbálta felújítani, később befektetőket kerestek, majd pályázatot is kiírtak a felújításra és a hasznosításra. 10 millió eurót különítettek el az épület rehabilitációjára, de a perek és a politikai csatározások miatt a kaszinó továbbra is érintetlen maradt. 2018-ban a műemlékvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet a kontinens hét legveszélyeztetettebb műemléke közé választotta.

 

Ez a spanyolországi rózsaszín tó titka. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Getty Images)

via