Fotó: Getty Images

A Niagara-vízesésnél van egy 104 éves hajóroncs, ami egyre közelebb sodródik a szélhez

Tudtad, hogy a Niagaránál van egy évszázados hajóroncs a folyómederbe ékelődve?

1918 augusztusában járunk, amikor a Niagara folyó igen nagy kereskedelmi forgalmat bonyolított. A Great Lakes Dredge and Docks Company nevű cég egy uszály segítségével szállított rakományt, fedélzetén két dolgozóval. Pillanatok alatt történt minden, egyik esemény a másik után, már azon kapták magukat, hogy vészjóslóan közeleg a vízesés — elérése pedig értelemszerűen végzetes lett volna, az óriási sodrás miatt a mélybe zuhantak volna az uszállyal együtt.

Nem tudni, hogy a biztonsági protokoll előírásai következtében vagy egy ügyes manőver jóvoltából, de sikerült a folyó szikláira kormányozni a járművet, ami meg is feneklett, nem mozdult tovább. Ha ez nem sikerült volna, akkor uszályostul az 51 méter mélybe zuhantak volna, egyenesen a biztos halálba.

12 órát vártak, míg segítségük érkezett, és bármilyen stabilnak tűnt a zátonyra futás, azért ez egy válságos fél nap lehetett a kétfős legénységnek. Végül kimentették őket, ám az uszály a folyóban maradt — és még ma is ott rostokol, hiszen költséges, de méginkább életveszélyes manőver lenne a kiemelése.

Legutóbb 2019-ben hallatott magáról, Halloween estéjén egy jó 50 méteres elmozdulást rögzítettek, ezzel jóval közelebb került az úgynevezett Horseshoe Falls-hoz, mely a vízesések legmagasabbika.

A partról is el lehet csípni a 100 év alatt igencsak lestrapált roncsot, ehhez ideális hely lehet a Kecske-sziget és a Három nővér szigete. Mégis a helikopteres vízesés túra lehet a legnagyobb élmény, ilyenkor a turisták odafentről tekintenek a mélybe, a csodás módon megmenekült, tragédiát elkerülő egykori uszályra.

Forrásaink voltak: narcity.com, campark.com,