A mesehely, ami télen-nyáron remek választás: Hollókő

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Hollókő Magyarország kis ékszerdoboza.

Hollókővel sosem nyúlhatunk mellé. Ha kirándulásra vágyunk, ha egy kis újra, kultúrára, nyugalomra, akkor érdemes célba venni az év bármelyik napján.

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, ami szerepel az UNESCO világörökség listáján (1987 óta).

A 17–18. században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amit sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település, a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják.

Te tudod, honnan ered a neve?

Egy régi történet szerint bizonyos Kacsics András – a 12. századtól a Kacsics nemzetség tagjai voltak ezen a területen a földesurak – elrabolta és épülő várába zárta a szomszédos földesúr asszonyát. Az asszony dajkája azonban boszorkány volt, és szövetkezett az ördöggel, akit rávett, hogy fiait változtassa hollóvá. Az ördögfiak az erődítményt kőről kőre lebontva kiszabadították az asszonyt, majd a kövekből egy közeli sziklán új várat raktak. Ez a vár lett Hollókő, az alatta elterülő falu pedig a várról kapta nevét.

A falu ékköve

A falu központjában, a domb tetején kialakított szigeten áll a fatornyos, zsindellyel fedett templom, melyet 1889-ben közadakozásból építettek. Az épület kivételesen jó állapota és egyszerűségéből fakadó szépsége miatt valóságos ékkő. A település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 67 védett épületet foglal magába – ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak.

Sokarcú település

Hollókő természetesen kedvelt turistacélpont. Tavasszal népszerű a húsvéti fesztivál, ahol hétfőn a lányok bizony könnyen a nyakukba kaphatnak egy vödör vizet, a bornapok és a pünkösdölés. Nyáron az úrnapi körmenet és a szent István napi várjáték. Ősszel a szüreti felvonulás. Télen pedig a Világörökségi nap és a betlehemezés.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia és via)

(Fotók: Getty Images)