A legszebb tanösvények a Bakonyban

Az ősz a nagy túrák ideje.

Pintér-hegyi tanösvény

Zirc város belterületétől észak-nyugatra található, a Zirc és Porva közti közút északi oldalán.

Területén 5 km hosszú tanösvény mutatja be a környék geológiáját (érintve az úgynevezett zirci márvány egykori kőfejtőjét), növény és állatvilágát. A 700 m hosszú Erdészeti bemutató ösvény az erdőhöz kapcsolódó munkafolyamatokat ismerteti. Területén több pihenő- és tűzrakóhely, esőbeálló található. Itt fakad a jó vizű Fiatalító-forrás is. A Parkerdő város felőli határán, a kőfejtő udvarában játszóteret, mészégető, faszén égető és bányászati bemutatót alakítottak ki, a gyermekes családokat játszótér várja. A terület kiválóan alkalmas erdei iskolák és más környezeti nevelési célú programok helyszínének. A Pintér-hegy nevében hordozza a pintér-kádár mesterséget, ugyanis a szóban forgó területen van az az összefüggő tölgyfaerdő, amelynek kivágható egyedeiből a boros hordók készültek.

A Parkerdő és a Tanösvény egész évben, a jelzett utakon szabadon látogatható. Még több információt ITT találsz.

Tiszafás-tanösvény

A 3,9 km hosszú tanösvény Bánd település mellett található. A Szentgáli tiszafás megközelítése kocsival Veszprém irányából Bánd településre beérve a temető mellett balra kanyarodva egy fedett pihenőhelytől gyalogosan a legcélszerűbb. Köszönhetően a Tájvédelmi Területnek a tanösvény körbekerített, így 3 helyen kapuk segítségével juthatunk be. A tanösvényen megismerkedhetünk a tiszafával, mint fafajjal, és néhány lágyszárú növénnyel.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zsuzsa Kanalas (@zsuzsa_kanalas) által megosztott bejegyzés

Eperjes tanösvény

Az Eperjes tanösvény a Magas-Bakonyban, a Zirctől kb. 3 km távolságra található Olaszfalu település határában, az Eperkés-hegyen helyezkedik el. Kialakítását elsősorban egyedülálló földtani értékeinek köszönheti. Magyarországon ezen a területen kívül egyedül Tatán, a Kálvária-dombon fordul elő, hogy a földtörténeti középkor (mezozoikum) mindhárom korszakának kőzetei együtt láthatóak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ErreArra (@errejartam) által megosztott bejegyzés

 

Először merészkedtek le a pokol kútjának mélyére. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: Getty Images)

(Forrás: wikipedia és a tanösvények honlapjai)