A legszebb barlangok Magyarországon

Hazánkban számos gyönyörű barlang található, ahol a túrázók, kalandorok megtalálhatják a számításaikat. Te melyik barlangokkal egészítenéd ki a listát?

Aggteleki cseppkőbarlang

Magyarország egyik legnevezetesebb barlangja, az Aggteleki cseppkőbarlang, ami az Aggtelekről elnevezett nemzeti park legkedveltebb látnivalója. Az UNESCO Világörökségét képző nemzeti park több mint 20 000 hektáron fekszik, és Magyarországon először itt nem csak a felszíni, hanem a föld alatti terület is a park részét képzi. A sűrű barlangrendszert változatos ásványi kincsekkel tarkított alagutak színesítik, ezeknek a száma kereken húsz.
Itt található Közép-Európa leghosszabb barlangja, a Baradla-barlang, ahol őskori maradványok nyomára bukkantak a kutatók.

Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlang hossza 3280 méter, és a bejárattól számított maximum mélysége 16 méter. Az egész járatot a víz alakította ki, aminek a helyén ma már hangulatos csónakozással csodálhatjuk meg a tavat. Ez a különleges hely egy világrekordot is fenntart, hiszen sehol máshol nem található ilyen nagy, csónakkal bejárható barlangrendszer.

Csodabogyós-barlang

A fokozottan védett balatonedericsi Csodabogyós-barlang Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja, és 393-as tengerszint feletti magasságával a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét is képzi. Nevét egy, a bejárat mellett is fellelhető csodabogyó cserjéről kapta. A hat kilométer hosszú járatait a földmozgások alakították, így igen sok természetes terem és akna fedezhető fel benne.

Abaligeti-barlang

Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. A barlang és egy hektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Mára jól kiépített járat várja a látogatókat, számuk évi 80 ezerre tehető. Egészségügyi felhasználása is van, a légúti betegségben szenvedők gyógyító helye több évtized óta. 2000-ben gyógy-barlanggá nyilvánították.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Abaligeti Barlang Kemping (@abaligetibarlang) által megosztott bejegyzés

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: pixabay, fotók: wikipedia, balatonederics.hu)