Egy ingyenes program Firenzében, amit imádni fogsz

Firenze Toszkána központja, igazi művészeti origó, ami még inkább észak, mint dél, viszont már közel sem olyan feszes, mint Milánó vagy Torino. A lazaság és az élet szeretete minden egyes pillanatban megragad náluk, ahogy a történelem, a művészetek is ott integetnek, minden erkélyről, minden ajtóról. És ha már ajtók, akkor mutatunk egy szuper programot arra az esetre, ha Firenzében járnátok.

Nos, ez a program teljesen ingyenes, csupán érdeklődés és jó szem kell hozzá. Sőt, néha még az utóbbi sem, mert olyan nagyok, olyan látványosak, hogy könnyen észre lehet venni őket. Egész Olaszországban érdemes figyelni az ajtókra szerelt kopogtatókat és a kulcslyukakat őrző figurális legtöbbször rézből készült ornamentumokat, de Firenzében mintha hatványozottan lennének jelen.

Ahogy a belváros szűkebb utcáiban sétálunk, tágas tereit szeljük át, gyönyörű palazzók és egyszerűbb házak között haladunk, érdemes minden aprócska részletre odafigyelni. Pontosan így lehet rálelni a kopogtatókra és kulcslyukőrzőkre.

Ezek a gondosan megmunkált díszek bárhol feltűnhetnek, még puritánabbnak tűnő ajtókon is, de csinos portákon és látszólag évszázados, óriási ajtókon is ott figyelnek és arra várnak, hogy valaki rendeltetés szerint használja őket. Úgy tűnik, az olaszok mai napig szeretnek dörömbölni, mert több helyen megfigyelhető, hogy nincs bekötve csengő, vagy éppen az már a nagy ajtón belül lehet. Kívül csak a roppant kopogtatók maradnak.

A legkülönfélébb formákat ölthetik: kissé perverz arckifejezésű faunok, ördögfajzatok, egyiptomi arcok, udvari bolondok, klasszikusnak számító oroszlánok, kicsit sem klasszikus arckifejezésekkel.

Tudjuk, hogy az ország legismertebb kulcslyukát Rómában, az Aventinus-dombon kell keresni — hiszen a híres pontról nézve tökéletesen látszik a Szent Péter Bazilika csodálatos kupolája — de izgalmas és kidolgozott ajtódíszek Firenzében is akadnak, még, ha rajtuk átnézve “csak” udvarokat látunk, vagy éppen semmit, mert már csak dekorációs célzattal őrzik az ajtót.

Fotózzuk, jegyezzük meg a legszebb, legfurcsább, legemlékezetesebb ajtókat és díszeiket!