A legfurcsább húsvéti szokások a nagyvilágban

A húsvéti készülődés minden országban más és más. De azt mi sem sejtettük, hogy ennyire.

A krimi mindenekfelett

Norvégiában az emberek szeme húsvétkor a tévéképernyőkre, vagy nyomdaillatú könyvekre tapad, hiszen a különböző csatornák ekkor mutatják be a legújabb krimisorozatokat és bűnügyi filmeket, a könyvkiadók pedig egymással versengve jelentetik meg a rejtélyes eseteket felderítő nyomozók kalandjait.

A tejes dobozokon is krimi sztorikat találsz:

Tojás helyett cigi a fán

Az alig nyolcmilliós óceániai állam, Pápua Új-Guinea katolikus lakói nem bízzák a véletlenre: csokoládé helyett inkább a dohányt és a cigarettát részesítik előnyben húsvétkor, így a templomok előtti húsvéti fákat is ezekkel díszítik fel az ünnep idejére.

Nyuszi helyett harangok

A francia gyerekeknek például nem a nyuszi hozza a tojást és a csokoládét, hanem a harangok. A hagyomány szerint a harangok nagypénteken Rómába mennek, elnémulnak, így gyászolva a keresztre feszített Jézust. Vasárnap azonban mindannyian visszatérnek, útban hazafelé pedig ajándékot hoznak a gyerekeknek.

Keresztre feszítés

A Fülöp-szigeteken egészen véres ünnep a húsvét. A katolikus férfiak nagycsütörtökön az utcákon vonulva véresre ostorozzák magukat, ezzel vezekelve a bűneikért. Nagypénteken pedig az önkénteseket keresztre feszítik. A katolikus egyház ellenzi ezt a rituálét.

A sárkányok tánca

A húsvét nem csak az édességről és a festett tojásról szól. Így gondolják Bermudán is, ahol papírsárkányok eregetésével szimbolizálják a feltámadt Krisztust. Hetekkel korábban elkezdik gyártani a sárkányokat, minden család készít sajátot. Ez is tétre megy, ugyanis a nap végén értékes nyereményeket kapnak.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: pixabay)