A Föld legelszigeteltebb szigetén csak egy évvel később tudták meg, hogy véget ért az első világháború

Erre a helyre legalább egy hétig tart eljutni Magyarországról.

Bár egy időzónával nyugatabbra, az Atlanti-óceán déli részének kellős közepén, nagyjából félúton Afrika és Dél-Amerika között emelkedik ki az óceánból egy aprócska sziget: Tristan da Cunha, a Föld hivatalosan is legelszigeteltebb lakott területe, amit irtó nehéz megközelíteni.

Az egy lakott és néhány kisebb lakatlan szigetből álló szigetcsoport Dél-Afrikától nagyjából 2800, Dél-Amerikától pedig 3300 kilométerre fekszik. A legközelebbi lakott település 2437 kilométerrel északabbra, a híres Szent Ilona-szigeten található. Az Egyesült Királyság fennhatósága alatt álló szigeteken egyetlen település található, a mesésen hangzó Edinburgh of the Seven Seas, ahol jelen pillanatban 242-en élnek.

A 98 négyzetkilométeres fősziget legfőbb vonzereje a külvilágtól való elzártsága, ami leginkább annak köszönhető, hogy a mai napig sem épült repülőtér a szigeten. Magyarországról alig fél nap alatt elérhető lenne a sziget repülővel, de futópálya híján kizárólag hajóval lehet ide eljutni.

Ez a hajó az egyetlen összeköttetésük a külvilággal, így nem meglepő, hogy az itt élőkhöz kicsit lassan jutottak el az információk az évszázadok során is, például az első világháború végéről is csak akkor értesültek, amikor 1919-ben erre járt egy brit cirkáló.

40 éve remeteként él egy férfi Skóciában.

Grönland legnagyobb városában sem állt meg az idő.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: Tristan da Cunha/Facebook)