Rainbow over green valley and mountains, panorama shot from a helicopter at Na Pali Coast State Wilderness Park, Kauai, Hawaii, USA

A Föld ezen pontján a legszebbek a szivárványok

Egy friss kutatás eredménye szerint.

Egy friss kutatás szerint Hawaii-n láthatjuk a legszebb szivárványokat az egész Földön. A csodás fényjelenség, amikor a vízcseppeken megtörő és szétszóródó fény színes sugárnyalábként jelenik meg az égen, sehol máshol nem olyan csodálatos, mint a világ szivárványfővárosában, a Hawaii-szigeteken.

Dr. Steven Businger járt utána tanulmányában, hogy hol a legszebb a szivárvány a világon, és mik az optimális feltételek a látványos fényjelenség kialakulásához. Hawaii egyik nagy előnye a világ bármely más pontjához képest, hogy földrajzi fekvése miatt szinte mindig tiszta és kék az ég.

A szubtrópusi területet ugyanis az úgynevezett Hadley-sejt uralja. Ez egy olyan légköri keringés, mely az Egyenlítő környékén alakul ki, ahol a legerősebb a Nap melegítő hatása, és az áramlás hozza létre a Hawaii-n uralkodó északkeleti, úgynevezett kereskedelmi szeleket is.

A szelek mellett a domborzat az, ami kulcsszerepet játszik abban, hogy Hawaii-n a legszebbek a szivárványok. A szigetek hegyes jellege ugyanis éles szögben ugrik a felhők fölé, és a vízesések szintén hozzájárulnak a látványos szivárványok kialakulásához.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: Getty Images)