A Duna számos pontján lehet ingyen megmártózni

Te tudod hol vannak a Dunán szabadstrandok?

Ha a fővárosban nem is, Budapesthez közel számos olyan hely van, ahol szabad és lehet bemenni a folyóba. Hogy lesz-e változás, a Budapesten és Pest megyében a 2020. évben a nyilvántartott fürdővizek és kijelölt természetes fürdőhelyek listáján, egyelőre nem tudni, a 2021. évre vonatkozó természetes fürdőhelyek kijelölése és a természetes fürdővizek fürdési célú használatának engedélyezési eljárásai jelenleg még folyamatban vannak, amint ez lezárult az engedélyezett fürdőhelyek listáját a Budapest Főváros Kormányhivatala honlapján teszik közzé.

 

Északi rész

2017-ben nyitott Dunakeszi szabadstrandja. A Katonadombnál lévő parton kialakított strandon játszótér, tusoló, öltözők, mosdók is találhatóak. Kicsit feljebb, Gödnél több szabadstrand is található, a 2020-as adatok szerint a Felsőgödi Duna-parti strandnál kifogásolt, illetve tűrhető a vízminőség, a Széchenyi Strand viszont jobb minősítést kapott.

Jó értékelést kapott még a szentendrei Postás strand. A 2016 és 2019 között felújított, 150 méter hosszú, homokos Duna-szakaszon kialakított strandnál figyelni kell arra, hogy gyorsan mélyül, de néhány éve kutyabarát szakaszt is kijelöltek itt, ami megér egy plusz pontot.

Közel van a fővároshoz a horányi szabadstrand is, ami viszont a kiváló minősítést kapott.

Déli rész

Budapestről dél felé indulva az egyik közeli fürdőhely a szigetcsépi szabadstrand, illetve a ráckevei Vadkacsa strand, ami ugyan csak egy aprócska, harmincméteres füves partszakasz, de a vize a kiválónak lett minősítve korábban, ahogyan a dömsödi strandfürdőé is. Ugyan mindhárom helyszíntől távol esik a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, de ahogyan a Duna felsőbb szakaszain, a Ráckevei-Soroksári Duna-ággal kapcsolatban is voltak olyan hírek, hogy a szennyvíz problémát okozhat, akkor azt ígérték, hogy 2019 őszére megépült a dél-pesti szennyvíztelep záportározója, aminek megoldást kellene jelenteni.

A Szalki-szigeti strand a Dunaújvárosi Holt-Dunánál, a kavicsos vízparttól lassan mélyül a vízszint többféle sporteszköz lehet használni, és még ingyen wifi is van. Még délebbre található bajai Kamarás-Dunai, vagyis Sugovica szabadstrand. A homokos part, viszonylag hosszú, 650 méter és ha minden igaz, akkor a szezon kezdetére, vagyis júniusban véget is ér az éppen zajló felújítás. A két Duna-parti város között majdnem félúton a Fadd-Dombori strandok (I. strand, Ifjúsági Tábor, II. strand).

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via