A börtönsziget, ami ma már nemzeti parkként funkcionál

Modern, nemzeti parkot alakítottak ki Costa Ricán az egykori börtönből.

A Nicoya-öbölben, San Lucas-szigetán található Tomás Miguel Guardia Gutiérrez diktátor által alapított börtön, ami 1873-tól egészen 1991-ig üzemelt, és Costa Rica legveszélyesebb bűnözőit szállították ide. Az itteni raboskodás gyakran a halálos ítélettel ért fel, a fogvatartottak ugyanis igen mostoha körülmények között sínylődtek és rendszeresen kínozták is őket, így sokan közülük nem élték meg a büntetésük végét.

A sziget élővilága rendkívül gazdag: dús növényzet és bőgőmajmok, szarvasok, fácánok, kígyók, illetve számos pókfaj lakja. 2002-ben természetvédelmi területté nyilvánították.

A parkhoz tartoznak a börtön egykori épületei is, melyek ma már kulturális örökség státuszban vannak. A komplexum része a kikötő, a háromszintes irodaépület, az orvosi rendelő, a templom, egy hatalmas beton víztartály, illetve a különböző cellablokkok. Utóbbiak falain máig is láthatók a latin-amerikai börtönökre jellemző graffitik: pornográf képek, aláírások, vallási idézetek.

A turisták kényelme érdekében a területet modern áram- és vízhálózattal szerelték fel, követhető túraútvonalakat alakítottak ki rajta és 24 órában őrzik.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via