A 22 éves Fatima Afganisztán első női idegenvezetője

Nyolc testvére közül Fatima a legfiatalabb, egyedül ő nem házas, és oktatást is kapott.

A 22 éves Fatima gyerekként juhokat terelt vidéken, most Herátban, Afganisztán harmadik legnagyobb városának utcáin vezeti a turistákat.

A vidéki Gohr tartományban nőtt fel, ahol a lányoknak nem sok lehetőségük van arra, hogy iskolába tanuljanak, de ő meggyőzte családját, engedjék meg neki, hogy iskolába járhasson, ha elegendő bevételt hoz a juhterelésből. Az angol nyelvet a BBC rádiót hallgatva gyakorolta, amelyet akkor tudott csak fogni, amikor elég magasan járt a hegyekben. Fatima később feliratkozott a Facebookra, és csatlakozott a történelem iránt érdeklődő emberek csoportjaihoz.

Miután elkezdte írni a bejegyzéseit, egyre többen érdeklődtek nála az országról, majd 2020-ban megkereste őt egy férfi, mondván, hogy Afganisztánba utazik, és körbevezetné-e őt Herátban, amire Fatima igent mondott.

Első ügyfelét mások is követték, így ajánlások útján Fatima egyre több munkát kapott. Végül az Untamed Borders nevű utazási iroda is felfigyelt rá, ami a nehezen megközelíthető területekre történő utazásokra specializálódott. A 22 éves lány ennek az irodának lett az idegenvezetője.

“Én vagyok az első nő Afganisztánban, aki idegenvezetőként kalauzolja az embereket, de nem akarok az utolsó lenni” – mondta Fatima a CNN-nek.

Nézz körül Heratban, Fatima városában:

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép, fotók: CNN)

via