A 10ezer szobás szállodakomplexum, ahol sosem szállt meg egy lélek sem

Prora még ma is áll.

Prora, a Balti-tenger partján lévő szállodakomplexum, ami ugyan fel is épült, de soha egy vendéget nem fogadott. Pedig hely rá lenne bőven, hiszen tízezer szobája van a hatalmas épületnek.

A náci Németországban nem sok üdülőhely volt, és az emberek már unták, hogy mindig a hegyekbe kell menni vakációzni, így Hitler úgy gondolta, hogy tenni kell valamit, hogy az országnak legyen tengerparti nyaralóközpontja is. A célra a Balti-tenger egyik szigete, a Németországhoz tartozó Rügen kitűnő választás volt, hiszen közel van a szárazföldhöz, könnyű megközelíteni, és nyáron remek lehetőségeket kínál.

A projekten közel 9000 munkás dolgozott, és 1939 nyarára majdnem el is készültek, a II. világháború szeptemberi kitörésével azonban leállították a munkálatokat, és hosszú évtizedekig nem is nyúltak hozzá érdemben.

A háború kitörésével Prora építése leállt, így átadni sem tudták, azonban az épület nem maradt kihasználatlanul. A szövetséges bombázások idején sokan Hamburgból ide menekültek az egyik lakótömbbe, később pedig itt helyezték el a kelet-németországi menekülteket.

A szovjet hadsereg 2. tüzérdandárja 1945 és 1955 között elfoglalta a szálloda 5. blokkját, ezután pedig a katonaság minden használható anyagot eltávolított az épületből. Az 1940-es évek végén két lakótömböt – egy északi és egy déli – leromboltak, és a maradványokat nagyrészt elszállították.

2008 végén jóváhagyták azt a tervet, hogy Prora betöltse eredeti rendeltetését, és modern turisztikai üdülőhellyé alakítsák. A tanács azt a tervet fogalmazta meg, hogy 3000 ember elszállásolására elegendő lakóterületet, valamint egy ifjúsági szállót építsenek, és turisták számára nyújtott szolgáltatások is legyenek itt. 2016-ban végül megnyílhatott ismét szállodaként, és bár történetében először fogadott vendégeket, a járványhelyzet miatt a hatalmas Prora ismét sokáig üresen állt.

Ebben az amerikai városban tilos a wifi, tévé és a telefon. Egyre több a konténer dombház Magyarországon.

(Fotók: Getty Images)

via