7 fantasztikus hely, amiért szeretünk Horvátországba járni

Horvátországban nincs hiány történelmi városokból, nemzeti parkokból, szigetekből. Hét hely, amiért imádjuk ezt az országot.

Hoztunk 7 meseszép helyet, miért szeretünk átugrani a szomszédba, nem, nemcsak nyáron.

Golubinjak

A gorski kotari Golubinjak egy egyedülálló természetvédelmi park, ahol kis területen számos érdekes jelenség található. Az óriási, több tízméteres magasságba nyújtózkodó montenegrói fák mellett ferde sziklák bújnak meg, alattuk pedig sötét, de könnyen járható barlangok és egy, a Pokol kapuja néven ismert természetes átjáró található. A Golubinjak első szomszédja a Lokvarka barlang, ami hat gazdagon díszített földalatti teremből áll és Horvátország egyik legszebb barlangja. Nézz körül a park honlapján!

Krka Nemzeti Park

Közép-Dalmáciában, Horvátországban található a Krka Nemzeti Park. Védett területén látványos a táj, vadon élő állatokat és történelmi helyeket is megnézhetünk. A Krka folyó mentén a Sibinik-Knin-en belül helyezkedik el, a nemzeti park ismert a vízeséseknek és a természetes medencéknek köszönhetően. Krka könnyen megközelíthető Splitből, a nemzeti park jól karbantartott ösvényekkel rendelkezik.

Zágráb

A főváros és egyben a legnagyobb város Horvátországban, ami tele van történelmi és modern látványosságokkal. Horvátország északnyugati részén található, a város történelme a 11. századba nyúlik vissza, amikor a magyar László király létrehozta az első püspökséget. Ma Zágráb egy ízig-vérig kozmopolita város és a horvát kultúra szíve.

A közeljövőben mennétek Zágrábba a szállás két főre, október végén a következőképp alakul: egy hétre már 105 ezer forintért foglalhattok a Booking.com-on.

Pula

Isztria félszigetén, a déli csúcsánál helyezkedik el Pula. Az egyik legkedveltebb célpont, amely már évek óta vonzza a turistákat, egészen a római idők óta. Amikor rajongók ezrei özönlöttek a város amfiteátrumába megnézni a gladiátor harcokat. Az évszázadok során a város különböző  kormányzati hatáskörök alá tartozott, Pula ma már Horvátország büszkesége, legjobban ismert a gazdag római romokról és a vegyes kultúráról. Az amfiteátrumba a belépőjegyeket itt tudjátok megnézni.

Plitvicei-tavak

Európa egyik legszebb természeti látványossága, a tórendszert az év minden szakában sok látogató keresi fel. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát rengeteg látványos vízesés köti össze. Ez és a környezet, ami világszerte ismertté tette.

A legfelső tó 637 méter magasan fekszik, innen jut el a víz a legalsó, közel 500 méter magasan lévő tóba. Ezek között magas vízhozam esetén akár 200 vízesést is láthatunk! A belépőjegyekről tájékozódjatok ITT.

Rovinj

Isztria kedvelt célpont a magyarok körében is, ahol Rovinj talán a legszebb tengerparti város. A tengerbe benyúló óvárosa szűk utcákból, sikátorokból áll, amely a Szent Eufémia-templom köré épült. A város román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületeinek ablakai, teraszai, baladurjai, tetőteraszai, kapuzatai és lépcsősorai megőrizték az ódon hangulatot.

Dubrovnik

A középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja, a sokáig a Velencei Köztársasággal is rivalizáló Raguzai Köztársaság székhelye volt. Virágkorát a 15. és 16. században élte, amikor 40 000 lakosával Európa legnagyobb városai közé tartozott. A város a horvát művészet, a nyelv és irodalom egyik legjelentősebb központja, sok neves költő, író, festőművész és tudós lakhelye. Központja 1979 óta a kulturális világörökség része.

Javasolt útvonal: Dubrovnik autóval kicsit hosszadalmasan közelíthető meg. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább folyamatosan, míg el nem érjük a bosnyák határnál az autópálya végét. Itt lehajtunk az autópályáról, a régi Adria főútra. Áthajtunk a bosnyák határon, majd 9 kilométerrel később visszaérkezünk Horvátországba (sima személyi elég erre a kis útra). Ha visszaértünk Horvátországba, a régi Adria főúton haladunk, míg el nem érjük Dubrovnikot. Ez az út 940 km. Busszal / vonattal: a flixbusnak van közvetlen Dubrovnik járata (11e Ft egy út), vonattal az Adria Expresszel Splittig tudunk lemenni, onnan helyi busszal érjük el Dubrovnikot.

 

Először merészkedtek le a pokol kútjának mélyére. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!