Fotó: Pinterest

7 dolog, amit nem tudtál a Húsvét-szigeti óriási kőfejekről

Rapa Nui, vagyis a Húsvét-sziget gigantikus kőfejei rengeteg üzenetet hordoznak. A Chiléhez tartozó "világvégi" szigetcsoport összesen 887 szobrot számol, ráadásul ők nem csak fejek és arcok, test és legendák is tartoznak hozzájuk.

A borítóképen látott elég humorosra sikeresett Pinteresten fellelhető kép járja már egy ideje az internetet — persze az igazság messze van az izmos földalatti “kidobóemberek” testétől, de összeszedtünk 8 érdekességet a világtól oly távol fekvő sziget legendás szobrairól.

Tetovált hátak, kiváló állapotban

2012 óta már köztudott (kutatók körében már sokkal előbb fény derült rá), hogy a 13-15. században született, összesen 887 szoborfejhez test is tartozik. Ráadásul mivel a föld alatt rejtőztek a torzók, ezért nagyon jó állapotban vannak és remekül lehet őket tanulmányozni. Hátukon petroglifák (kőbe karcolt ábrák) is fellelhetőek, ezek tetoválásként borítják a szobrok hátát. A polinéz néprajzi kultúrára rímelő motívumok, továbbá hajók a legsűrűbben megjelenő ábrák.

Az őrszemek

A szobrok nagy százaléka vulkáni tufából készült, akár 10 méteres darabok is vannak közöttük, melyek elérhetik a 12,5 tonnás súlyt is. A szigetek saját nyelvén “moai”-nak hívják ezeket a világhírű szobrokat, amik gyakorlatilag belepik a tájat.

 

Egy hét szoborból álló csoporton kívül (Ahu Akivi) az összes szobor kifelé, vagyis az óceán felé néz, ami természetesen az őrszem-jelleget jelenti: figyelői, védelmezői státuszban voltak. És úgy vélik, fenyegetőnek hatottak a vízről figyelve. Olyan legendákat is ismerünk, melyek szerint mindig akkor készült el egy következő szobor, amikor a szigetlakók egy-egy fontos tagja meghalt.

Sok között csak egy a zenész

Az arcok hasonlóak, de mindegyiknek van egyedisége, “személyisége”, csak egyetlen olyan szobrot (Tukuturi) fedeztek fel eddig, ami teljesen eltér a többitől, mind anyagában, mind felépítésében. Ráadásul ez a szakállal ábrázolt, sokkal kisebb és emberibb szobor nem álló pozícióban van, ő inkább ül. Feltételezések szerint ő nem hős/katona/védelmező, hanem egy korabeli nagyra becsült zenész volt, akit mindenképp meg akartak örökíteni ebben a formában.

Eltérő nemek és testalkatok

A föld alatt felfedezett testek legtöbbje férfi alakokat formáz, de azért akadnak nők, sőt egy állapotos nőalak is. A moai-k között szilfidebb és testesebb szobrokat is találni, egyes archeológusok szerint készítésük ideje eltérő, a kevésbé testes formák szűkebb időkben készültek, míg a pocakosok bőségről árulkodnak. A szobrok egy része fejfedőt is visel (ők a Pukao-k), de többek kalap helyett felkontyolt hajviseletnek gondolják, ami erőt sugárzott.

Az igazi erő a szemekben lakozik

A ma látható szobrok mélyen ülő szemei helyén csak árnyék látható, hiszen csupán egyetlen eredeti szem maradt meg, melyet a Sebastian Englert Múzeumban őriznek a szigeten. A szemek eredetileg kagylókból és korallokból álltak (fehér és piros színek) és életre keltették a karakteres arcú alakokat.

Így “jártak” a szobrok

A legtöbb kérdőjel a szobrok mozgatásával kapcsolatosan él az emberekben. Ki és hogyan mozgatta helyükre őket, amikor már elkészültek? Milyen technikával tudták szállítani őket? A közelmúltban egy amerikai kutatócsoport lemodellezte a szobrok megmozgatását és így értelmet is nyertek azok a legendák, miszerint a moai-k saját manájuknak köszönhetően (titokzatos, természetfeletti erő a polinéz és maori kultúrákban) oda vándoroltak, ahol a legjobban érezték magukat, vagy egy másik feltételezés alapján Makemake, a sziget fő istene saját kedve szerint pakolgatta őket, természetfeletti erejével. Valójában körülbelül egy tucat ember kellett egy szobor “sétára bírására”, amit az említett csoport egy méretarányos moai készítésének segítségével szimulált. Abszolút járható út, racionális magyarázat.

Víz, víz, tiszta víz

Vannak kutatások, melyek szerint a moai-lelőhelyek valójában mintegy jelzőtábla funkciót láttak el, a szobrok jelezték a friss vízforrást. Méretük pedig a vízminőségre és mennyiségre utalhattak. Minél nagyobb a szobor, annál több és jobb vízre számíthattak az őslakosok.

Forrásaink voltak: eisp.org, earthstoriez.com, jstor.org, thetravel.com, dailyartmagazine.com, news.com.au, index.hu, moevarua.com,