5 ok, amiért érdemes az életben egyszer látni Szardíniát

Két szardíniai olasz volt a segítségünkre abban, mi az az 5 hely, amit nem érdemes kihagyni, ha a Földközi-tenger második legnagyobb szigetére tévednétek.

Porto Flavia

A Porto Flavia közvetlenül a tenger felé néző sziklán épült 1924-ben, annak érdekében, hogy a bányászok közvetlenül teherhajókra rakhassák az itt bányászott ércet, jelentős mértékben csökkentve az anyag szállításával és berakásával töltött időt. A beton tornyot, az íves ajtót és az ablakok díszítik, hogy még esztétikusabb legyen az összkép.

Cesare Vecelli olasz mérnök, a különleges kikötő megálmodója a helyet lányáról, Flaviáról nevezte el, aki 1924-ben született, pont amikor elkészültek a munkálatokkal.

Costa Smeralda

Èszakkelet-Szardínia leghíresebb turisztikai látványossága a Costa Smeralda. A magyarul Smaragdpart egy 55 kilométernyi partszakasz Portiscotól Liscia di Vaccaig, melyet vitorlázás közben fedezett fel a 60-as évek elején Karim Aga Khan izmaelita herceg.

Cagliari

Szardínia legnagyobb városa és egyben a Földközi-tenger egyik legszebb kikötővárosa. Cagliari Olaszország egyik leghosszabb tengerpartjával bír, Poetto 13 km hosszú és kitűnő homokos strandjáról híres.
Hangulatos kikötőnegyede telis-tele van ódon autentikus kisvendéglőkkel, amik mind csak felfedezésre várnak. Az óvárosban hangulatos utcácskák, színes házak, kis kőtemplomok találhatók, de van itt sok üzlet, jellegzetes éttermek, kávéházak, fagyizók is, amik segítségével percek alatt magunkénak érezzük az olasz (szardíniai) kultúrát.

Iglesias

Iglesias története szorosan kapcsolódik a bányaiparhoz. Bányászatának köszönhetően az úgynevezett Villa di Chiesa, azaz Iglesias Szardínia déli részének legfontosabb városa lett, a főváros, Cagliari után. 

Iglesias minden egyes szegletéből árad a történelem. A templomok közül érdemes egy sétát tenni a Santa Chiara-székesegyház, a Madonna delle Grazie, a Chiesa del Collegio, jezsuita templom és a San Francesco körül, amik tökéletes példái a gótikus építészetnek.

 

Alghero

Alghero Szardínia egyik kedvenc nyaralóhelye.

A genovaiak és a spanyolok emelték az Óvárost körülölelő bástyákat és városfalakat az 1100-1300-as években. A városi parktól néhány perc sétára található a Porta Terra városkaputorony, amely IV. Péter korában a zsidó negyed bejárata volt.

A legszebb a kilátás az öbölre és a távolban emelkedő Capocaccia sziklatömbre a Torre la Maddalenánál található.

Alghero egyik turistalátványossága a Sulis-torony, amelyet az 1400-as években építettek. Csigalépcsőkön tudunk feljutni a tetejére. Nevét Vicenzo Sulisról, a cagliari felkelés hőséről kapta.

Ha a hoteleket nézzük: egy hetes, két fős utazás augusztus 18-26 között a Tripadvisor szerint már 182 eurótól elérhető. 219 euróért pedig már foglalható olyan szálláshely, ahol a reggeli benne van az árban.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)