5 kevésbé ismert, gyönyörű tó Magyarországon

Szerencsére kirándulni még szabad, így a következő kevésbé ismert tavakat is érdemes felírni arra a bizonyos bakancslistára.

Mutatunk pár kevésbé ismert, de annál csodálatosabb tavat, itt, Magyarországon. Mindegyik hely kötelezően ajánlott!

Nagyteveli víztározó -tó

Nagytevel egy csodaszép kis település a Bakony lábánál, 10 km-re Pápától.  Az erdőkkel, hegyekkel körülvett 34 hektáros víztározó-tó, nyaranta kellemes kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak, azonban tavasszal is érdemes egy sétát tenni a környéken főleg, ha még sosem jártunk erre.

Nézd meg a napfelkeltét, lenyűgöző:

Deseda-tó

A tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, 8 km hosszú, 26 km kerületű. A tavat 1974-ben duzzasztották fel egy völgyzáró gáttal a Deseda-patak vízéből. A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki parkolókkal, játszóterekkel és tanösvényekkel. A parkerdő arborétuma félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. Egy száz méteres fahíd vezet be a félszigetre az arborétumhoz.

Érdemes bejárni:

Tarcali bányató

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett igazi kis gyöngyszemre található. A türkizkék színű Tarcali tó egy bányató a Nagy Kopasz hegy lábánál. A tó vize nagyon tiszta, nyáron láblógatáshoz kellemesen felmelegszik, de strandolni itt nem szabad. Tipikus kirándulós hely, ami minden évszakban igazi feltöltődést kínál.

Gyönyörű a tó környezete is:

Szelidi-tó

A Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdülőhelye Dunapataj nagyközség közelében fekvő Szelidi-tó. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandok kerültek kialakításra. A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban is sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

Imádjuk, és pont:

Rudabányai bányató

Hazánk legmélyebb állóvize, a rudabányai Bánya-tó, ami a város egykori vasércbányájának helyén keletkezett. A kb. 300 méter széles tó legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, a rudabanya.hu adatai szerint. A türkizkék, kristálytiszta vizű tó különleges atmoszférájú, egyedülálló hely hazánkban.

Mintha nem is Magyarországon járnánk:

Kirándulás után egy kis kultúra

Koronavírusmentes programajánlónk van. Zseniális módon ünneplik a szilvafák virágzását. Ne hagyd ki a különleges, de őrült ünnepekről készült cikkünket sem! Azt tudod, hogy beválasztották a Puskint a világ legszebb mozijai közé? Különleges, őrült ünnepeket mutatunk a nagyvilágból!

(Nyitókép: csodahelyek.hu/Instagram)