5 hely, ami miatt azonnal beleszeretsz Ciprusba

Érdemes fontolóra venni ezt a csodálatos kis paradicsomot, hiszen aki már oltva van, teszt és karanténkötelezettség nélkül utazhat.

Ciprus egészen apró sziget,  viszont történelme annyival gazdagabb. A látnivalókról pedig még szót sem ejtettünk…

St. Hilarion

A St. Hilarion egy régi keresztes vár, számos helyi legenda és mítosz otthona. A vár legfelső tornyából tiszta időben még Törökország partjai is látszódnak, és csodás kilátás nyílik az egész szigetre. A helyiek szerint Walt Disney egyes kastélyainak is ihletője volt.

Karpas-félsziget

Ha a nyaralás alatt szeretnétek vadregényes területeket is felfedezni, Cipruson ilyet is találtok. A Kapras-félsziget nagy része nemzeti park, de ez Ciprus legkevésbé kitaposott területe, nagyszerű túrázási lehetőségekkel, különös falvakkal, és eldugott történelmi területekkel.

Páfosz

Aphrodité városaként is emlegetik, mivel a mitológia szerint a város közelében található Aphrodité-szikla mellett született az istennő. Páfosz híres a kikötőben magasló középkori, bizánci eredetű erődjéről, valamint a világörökségi védelem alatt álló világszerte híres római mozaikokról is.

Ayia Napa

Ayia Napa Ciprus keleti részén fekvő népszerű üdülőváros. Az egykor Ayia Napa központjában álló 1500-as években épült kolostorról kapta a nevét. Ma itt találhatóak a város és a sziget legnépszerűbb szórakozóhelyei, ezért éjjel-nappal hatalmas az élet, tele fiatalokkal és vibrálással.

Tudtad? 1974 óta két ország osztozik a sziget területén: Az északi rész Törökországhoz tartozik és viszonylag kevesebb turista keresi fel. Megközelítése csak Törökország beiktatásával lehetséges. Észak-Cipruson a török líra a hivatalos fizetőeszköz. Ciprus déli területén a görög népesség önálló államot alkot, sok a látnivaló és virágzik a turizmus is.

Kykkos kolostor

Pedoulas nyugati részén található a Kykkos kolostor, ami egy bizánci komplexum a 11. század végéből. Bár az épület teljes leégett, 1831-ben megkezdték a helyreállítását, így ma már ismét egykori dicső fényében áll a kolostor.
Utaznál? Képbe hozunk!
Ha Páfoszra utaznátok júliusban 1 hétre, akkor jelenleg 54ezer forint körül tudtok egy oda-vissza repjegyet venni. Szállás tekintetében a Tripadvisor információi szerint július 23-30 között Páfoszon két személyre már 300 eurótól egészen megnyerő szállás foglalható. Természetesen ennél picit olcsóbb és jóval drágább szolgálatátások is a rendelkezésetekre állnak.

Fontos információk

Teszt és karantén nélkül lehet Ciprusra utazni, bármelyik vakcinával: az EMA által nem engedélyezett vakcinák közük a Szputnyik V és a Sinopharm is elfogadott. Nem szükséges angol nyelvű oltási igazolás, a védettségi igazolványt, és a papír, pecsétes oltási igazolást kell vinni.

  • TESZT: aki nincs beoltva, annak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló igazolás szükséges, majd érkezéskor ismét PCR-tesztet kell csináltatnia a repülőtéren (30-32 EUR), és annak eredményéig házi karanténba maradni.
  • KARANTÉN: beoltottaknak nincs, nem beoltottaknak a teszt eredményének megérkezéséig van
  • REGISZTRÁCIÓ: kötelező, ITT, elmaradása büntetéssel jár
  • GYEREKEK: 12 év alatt nem szükséges a teszt.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: Konzuli Szolgálat, via)