5 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál eddig Spanyolországról

Igazi érdekességeket hoztunk.

Rengeteg olívabogyót termel

Az olívabogyóról általában mindenkinek Olaszország ugrik be elsőre, pedig Spanyolország is jeleskedik termesztésében. A világ olívabogyó állományának 45 százaléka Spanyolországnak köszönhető.

Imádnivaló újévi szokás

Spanyolországban van egy újévi szokás: éjfélkor minden harangszónál esznek egy szőlőszemet a családdal a spanyolok. Ez állítólag meghozza a következő évre a szerencsét. A spanyol bortermelőktől származik a szokás, akik régen így népszerűsítették szőlőültetvényeiket.

Angol után a spanyol nyelv a legnépszerűbb

Körülbelül 480 millió ember beszéli anyanyelveként a spanyolt, így a világ második legnépszerűbb nyelve az övék. A spanyol egyébként hivatalos nyelv többek között Argentínában, Bolíviában, Chilében, Panamában és Mexikóban is.

Az UNESCO 44 világörökségi kincset jegyez az országban.

Bolti nyitvatartás, amit a külföldiek talán sosem szoknak meg

A legtöbb bolt reggel 9-10 óra körül nyit, és 13-14 órakor bezár. A szieszta után (kb. 16-17 órakor) ismét kinyitnak, viszont későn zárnak, általában este 10-kor. Szombaton 13-14 óráig tartanak nyitva, vasárnap zárva vannak.A nagy bevásárlóközpontok egész nap, reggel 9 órától megszakítás nélkül 21.30-ig vannak nyitva, még szombaton is.

Magyarok számára teljesen fura étkezési szokások

Az étkezési időpontok jelentősen eltérnek a reggeli általában két időpontban van: az első az úgynevezett “desayuno”, ami reggel 8-9 között történik, de ekkor csak valamilyen italt (kávét, teát) fogyasztanak el. Majd ezt követi az “almorzo” 10:30-11:30 között és itt már fogyasztanak kisebb tapasokat, szendvicseket vagy churrost. 14-16 óra között ebédelnek és 22-23 óra között vacsoráznak. Hétvégén általában ez a parton történik – főleg a Kanári-szigeteken.

Beutazás Spanyolországba

A Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak – aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik – függetlenül attól, hogy mennyi időt fog tölteni Spanyolországban – rendelkeznie kell 1 darab, az országba belépés időpontjától visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (ezektől eltérő nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre).

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay, Getty Images)

(Forrás: Konzuli Szolgálat, via)